X

Έλληνες θύματα όλμων σε χωριό της Μαριούπολης

Τουλάχιστον τέσσερις όλμοι έπληξαν το ελληνικό χωριό Σαρτανά, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Μαριούπολη.

Ant1news

Έλληνες στην καταγωγή συγκαταλέγονται στα θύματα της χθεσινής επίθεσης με όλμους κατά του ελληνικού χωριού Σαρτανά, που βρίσκεται δέκα χιλιόμετρα έξω από τη Μαριούπολη της Νοτιοανατολικής Ουκρανίας.

Σύμφωνα με την "Καθημερινή", η επίθεση σημειώθηκε περίπου στις 13.00 όταν τουλάχιστον τέσσερις όλμοι -ενδεχομένως από πυραυλικά συστήματα Γκραντ- έπληξαν το χωριό. Ενας από τους πυραύλους χτύπησε πομπή ατόμων που κατευθύνονταν προς το νεκροταφείο κατά τη διάρκεια κηδείας. Αμέσως επικράτησε πανικός, επτά άτομα έχασαν τη ζωή τους ενώ τουλάχιστον 15 τραυματίστηκαν, ορισμένοι από τους οποίους σοβαρά.



Ο Σαρτανάς είναι μια κωμόπολη 11.000 κατοίκων από τους οποίους περίπου το 70% είναι Eλληνες της Αζοφικής. Μάλιστα, λίγα λεπτά πριν από την επίθεση στο σημείο που χτύπησε ο όλμος βρισκόταν ο Ελληνας πρόξενος στη «Μαριούπολη» κ. Δημήτρης Παπανδρέου.

Το προξενείο της Μαριούπολης είχε μεταφερθεί προσωρινά στο Ντνιετροπετρόφσκ εξαιτίας των πολεμικών συγκρούσεων, ωστόσο επανεγκαταστάθηκε πριν από λίγες ημέρες στη βάση του, τη Μαριούπολη, προκειμένου να εξυπηρετεί τους χιλιάδες Ελληνες της περιοχής.

Σύμφωνα με τον Έλληνα κοινοτάρχη του Σαρτανά Στεπάν Μαχσμά, μετά την επίθεση επικράτησε πανικός, ενώ αρκετοί εγκατέλειψαν το χωριό.




«Με μεγάλη μου λύπη πληροφορήθηκα από τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στη Μαριούπολη και την Πρόεδρο της Ομοσπονδίας των Ελληνικών Κοινοτήτων Ουκρανίας, κυρία Αλεξάνδρα Προτσένκο, ότι μεταξύ των θυμάτων που έχασαν την ζωή τους από οβίδα πυροβολικού που ερρίφθη, χθες, στο χωριό Σαρτανά, πλησίον της Μαριούπολης, περιλαμβάνονται, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν, και άτομα ελληνικής καταγωγής», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος και εξέφρασε «τα βαθιά και ειλικρινή μου συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των θυμάτων».

«Η στήριξη μας θα είναι άμεση. Στις δύσκολες αυτές ώρες, η Ελληνική Πολιτεία είναι στο πλευρό των ομογενών της Ουκρανίας και ήδη έχουν δοθεί εντολές στον Γενικό μας Πρόξενο στη Μαριούπολη, όπως παράσχει κάθε δυνατή αρωγή στις οικογένειες των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή του καθώς και τον τραυματιών», πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.

«Η προστασία των ελληνικής καταγωγής πολιτών της Μαριούπολης και της ευρύτερης περιοχής είναι η πρώτη μέριμνά μας. Το ζητούμενο είναι ο σεβασμός της εκεχειρίας και μια εφαρμόσιμη πολιτικοδιπλωματική λύση. Αυτός είναι ο άξονας της πολιτικής μας ευθύς εξαρχής, τόσο στο πλαίσιο του ΟΗΕ, της ΕΕ, του ΟΑΣΕ και όλων των Διεθνών Οργανισμών, όσο και διμερώς», κατέληξε.