X

Πως η MI5 παρακολουθούσε… λάθος κομμουνιστές!

Η ΜΙ5 κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου επικεντρώθηκε στους καθηγητές Χιλ και Χόμπσμπάουμ, ενώ ο κατάσκοπος των Σοβιετικών, Φίλμπι, δρούσε ανενόχλητος!

Ant1news

Εκατοντάδες μυστικά αρχεία σχετικά με τον Έρικ Χόμπσμπάουμ και τον Κρίστοφερ Χιλ, δύο από τους κορυφαίους ιστορικούς της Βρετανίας, που ήταν και οι δύο κάποτε μέλη του κομμουνιστικού κόμματος, κρατούσαν για χρόνια οι Μυστικές Υπηρεσίες της Βρετανίας (MI5).

Σύμφωνα με τον Guardian, όπως δείχνουν τα σχετικά αρχεία, οι κορυφαίοι ιστορικοί υποβλήθηκαν σε επίμονη παρατήρηση για δεκαετίες, καθώς η MI5 και στελέχη της αστυνομίας  που είχαν δημιουργήσει ειδικό τμήμα,  αξιοποιούσαν και κατέγραφαν τηλεφωνικές κλήσεις, υπέκλεπταν την ιδιωτική τους αλληλογραφία, και παρακολουθούσαν τις  επαφές τους. 

Η συγκεκριμένη έρευνα της  ΜΙ5 έδωσε τις περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την προσωπική ζωή των υπό παρακολούθηση ιστορικών, από ότι έχει δώσει οποιαδήποτε άλλη έρευνα «στόχου που απειλεί την εθνική ασφάλεια» στη Μ. Βρετανία.

Οι δύο κορυφαίοι πανεπιστημιακοί τέθηκαν υπό καθεστώς στενής παρακολούθησης υπό τον φόβο της επιρροής που φέρονταν να έχουν στα καλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Βρετανίας.

 Εκ των υστέρων διαπιστώνεται ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας αδίκως σπατάλησαν χρόνο και προσωπικό στην παρακολούθηση των δύο καθηγητών, στερώντας τα από χρησιμότερους στόχους, όπως το αποδεδειγμένα προδοτικό δίκτυο των «Πέντε του Κέμπριτζ», στο οποίο μετείχε ο παραγωνιγότερος κατάσκοπος των Σοβιετικών στη Δύση, Κιμ Φίλμπι.

 Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Καθημερινής, η παρακολούθηση των δύο καθηγητών, αντί να οδηγήσει στον εντοπισμό του δικτύου κατασκόπων, κατέγραψε ατέρμονη αλληλουχία συζυγικών απιστιών και παθιασμένων αντιπαραθέσεων γύρω από φαινομενικά ασήμαντα ιδεολογικά ζητήματα…