X

Το «Χρυσό Παλάτι» του Νέρωνα στην Ρώμη ανοίγει τις πύλες του

Το παλάτι του Νέρωνα στην Ιταλία ανοίγει και πάλι τις πύλες του, μετά από την ανακαίνισή του.

Ant1news

Το χρυσό παλάτι του Νέρωνα, στην αρχαία Ρώμη, ανοίγει την Κυριακή 26 Οκτωβρίου τις πύλες του, μετά από την ανακαίνιση στην οποία υποβλήθηκε.

Το κύριο παλάτι, γνωστό ως «Domus Aurea» στο οποίο συμπεριλαμβάνονταν μία τεχνητή λίμνη εκεί όπου βρίσκεται το Κολοσσαίο, είχε κλείσει από το 2005 για λόγους αναστήλωσής του και άνοιξε για λίγο χρονικό διάστημα το 2007, πριν κλείσει σχεδόν οριστικά.

Από την Κυριακή, οι επισκέπτες της Ρώμης, θα μπορούν να επισκέπτονται το σχεδόν 2000 ετών μνημείο, φορώντας προστατευτικά κράνη και υπό την καθοδήγηση των αρχαιολόγων.

Το παλάτι του Νέρωνα είναι το δεύτερο μνημείο της Ρώμης που ανοίγει από ανακαίνιση φέτος, μετά το διάσημο σιντριβάνι του Τρέβι, του οποίου το προσωρινό κλείσιμο στοίχισε στον ιταλικό τουρισμό πολύ ακριβά…

Το μνημείο του Νέρωνα παρουσιάζει ιδιαίτερες δυσκολίες στη συντήρησή του, λόγω των αρχιτεκτονικών ιδιομορφιών του. Το μέγεθός του είναι τεράστιο, έχει επίπεδα που βρίσκονται κάτω από το έδαφος, το κλίμα διαβρώνει εύκολα τα υλικά κατασκευής του, ενώ οι κήποι του είναι βαριοί και οι ρίζες από τα αιωνόβια δέντρα του μπλέκονται στα θεμέλιά του.

Το 2012 ο τότε υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας είχε πει ότι οι θάλαμοί του, που βρίσκονται 12 μέτρα κάτω από τη Γη μπορεί να καταρρεύσουν κι έκλεισε για τους επισκέπτες του, που έφταναν μέχρι τους 1000 την ημέρα.

Τη χρυσή διακόσμηση του κτίσματος επιμελήθηκε ο ίδιος ο Νέρωνας, ενώ στις τοιχογραφίες έχει συμμετέχει και ο Μικελάντζελο. Η υγρασία μέσα στο παλάτι φτάνει το 90% της ατμόσφαιρας και πλάνο τώρα είναι να μειωθεί το βάρος του κήπου, που καλύπτει τα δύο τρίτα της στέγης του παλατιού.

 Η ανακαίνισή του στοίχισε 18 εκατομμύρια ευρώ.