X

Έκλεψαν την κεντρική πύλη από το στρατόπεδο στο Νταχάου!

Ενδεχομένως πίσω από την κλοπή να βρίσκονται νεοναζιστικές οργανώσεις.

Ant1news

Ένα ιστορικό κομμάτι που είναι άμεσα συνδεδεμένο με τις φρικαλεότητες του ναζισμού εκλάπη και οι αστυνομικές αρχές ερευνούν την υπόθεση. Ο λόγος για την κεντρική πύλη του ναζιστικού στρατοπέδου στο Νταχάου, που έφερε το γνωστό σύνθημα «Arbeit macht fre»,(η εργασία απελευθερώνει).

Με τις υπόνοιες να στρέφονται σε σύγχρονους φίλους του ναζισμού, το μυαλό όλων πήγε 5 χρόνια πίσω, όταν η πύλη του Άουσβιτς είχε κλαπεί από Σουηδούς νεοναζί. Ο διευθυντής του Ιδρύματος Άουσβιτς, Πιότρ Τσιβίνσκι, δήλωσε για το γεγονός «Είναι μια επίθεση σε ένα σύμβολο, μια επίθεση στη μνήμη. Η ιστορία των στρατοπέδων συγκέντρωσης των Ναζί άρχισε στο Νταχάου»

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ίδιος δήλωσε πως πρέπει να γίνει  μια επαναξιολόγηση για τον τρόπο φύλαξης των μνημείων που αφορούν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η αποκάλυψη της κλοπής αποκαλύφθηκε χθες Κυριακή και πρόκειται για ολόκληρη την πύλη η οποία είναι μαύρη, φτιαγμένη από σφυρήλατο σίδηρο, με διαστάσεις 1 επί 2 μέτρα.

 Η διευθύντρια του μνημείου Γκαμπριέλε Χάμερμαν χαρακτήρισε την πύλη «το κεντρικό σύμβολο του μαρτυρίου των κρατουμένων».  Το Νταχάου βρίσκεται κοντά στο Μόναχο στη Νότια Γερμανία και άνοιξε τις πύλες του λίγο μετά την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία το 1933. Αρχικά «φιλοξένησε» τους εχθρούς του Γ’ Ράιχ  και στη συνέχεια όλες τις μειονότητες οι οποίες είχαν μπει στο μάτι του καθεστώτος.

Υπολογίζεται πως 200.000 άνθρωποι πέρασαν τις πύλες του και μόνο το 1945-τελευταίο χρόνο λειτουργίας του-σκοτώθηκαν εκεί πάνω από 40.000 κρατούμενοι.