X

Επανεμφανίστηκε επικίνδυνος ιός της γρίπης των πτηνών

Οι αρχές ανησυχούν και έχουν επιβάλει αυστηρή καραντίνα σε μετακινήσεις ζώων και αγαθών.

Ant1news

Οι ολλανδικές αρχές ενημέρωσαν σήμερα πως εντόπισαν ένα εξαιρετικά παθογόνο στέλεχος του ιού της γρίπης των πτηνών, σε μια φάρμα πουλερικών στο κεντρικό τμήμα της Ολλανδίας και επέβαλαν προληπτικά απαγόρευση των μεταφορών από και προς τα πτηνοτροφεία της χώρας.

Στην ανακοίνωση των αρμόδιων υπηρεσιών αναφέρεται πως ο ιός είναι θανατηφόρος για τα πτηνά και μπορεί να μεταδοθεί και στον άνθρωπο. Χθες το βράδυ προέβησαν στην θανάτωση 15.000 πουλερικών στο χωριό Χέκεντορπ και επέβαλαν αυστηρή καραντίνα 1 χιλιομέτρου περιμετρικά της φάρμας.

Μέχρις στιγμής δεν έχουν δοθεί περισσότερες πληροφορίες για τον ιό, αλλά η εμπειρία από ανάλογες προηγούμενες επιδημίες έχει αποδείξει πως είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για τον άνθρωπο. Αυτή τη στιγμή πραγματοποιούν ελέγχους σε άλλες δυο φάρμες και διευκρίνισαν ότι η καραντίνα των 3 εβδομάδων αφορά και την μεταφορά αβγών, κοπριάς, ακόμα και χρησιμοποιημένων άχυρων.

Περίπου 10.000 πουλερικά θανατώθηκαν τον Μάρτιο έπειτα από τον εντοπισμό της γρίπης των πτηνών στην επαρχία Γκέλντερλαντ στα ανατολικά. Στις αρχές του μήνα, η Γερμανία κατέγραψε κρούσματα του εξαιρετικά παθογόνου στελέχους της γρίπης των πτηνών H5N8, που είχε πλήξει την Ασία αλλά δεν είχε εμφανιστεί ποτέ στην Ευρώπη. Τον Σεπτέμβριο, η Ρωσία κατέγραψε τα πρώτα κρούσματα την τελευταία διετία του εξαιρετικά παθογόνου H5N1.