X

Βίντεο ντοκουμέντο – Η τελετή μύησης στη μαφία

Η ιταλική αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο με το τελετουργικό μύησης ανδρών στη διαβόητη Ντρανγκέτα.

Ant1news

Για πρώτη φορά η ιταλική αστυνομία κατέγραψε με κρυφή κάμερα την τελετή μύησης νέων μελών της διαβόητης Ντρανγκέτα, της μαφίας της Καλαβρίας.

Στο βίντεο που κατέγραψε η κρυφή κάμερα διακρίνεται ο μυητής, με καπελάκι του μπέιζμπολ, ο οποίος περιστοιχίζεται από τρεις άνδρες. Η τελετή αρχίζει με χαιρετισμό στα νέα μέλη και αναφορές σε πολιτικά πρόσωπα που συνέβαλαν στην ίδρυση της Ιταλικής Δημοκρατίας.

Στη συνέχεια ο μυητής καλεί τα νέα μέλη να ορκιστούν να προστατεύουν «την τιμή των σοφών αδελφών τους».

Ξεκαθαρίζει επίσης προς τα νέα μέλη ότι όποιος παραβαίνει τους νόμου της Ντρανγκέτα, είτε αυτοκτονεί με χάπι κυανίου ή «πρέπει πάντα να φροντίζει να φυλά μία σφαίρα στη γεμιστήρα του όπλου του για τον εαυτό του».

Το τελετουργικό κλείνει με τη δήλωση του μυητή ότι «εάν κάποιος σας ρωτήσει από πού είστε, πρέπει να απαντήσετε: «Πατέρας μου είναι ο ήλιος, μητέρα μου είναι το φεγγάρι».

Κατά τη συνάντηση δομήθηκε η ιεραρχία και κατανεμήθηκαν ρόλοι, ενώ μεταξύ των νέων μελών βρίσκεται και ένας 17χρονος.

Οι έρευνες της ειδικής μονάδας των καραμπινέρι για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος εστιάζονται σε τρεις πυρήνες της Ντρανγκέτα στη βόρεια Ιταλία, στις περιοχές Κόμο και Λέκο, της περιφέρειας της Λομβαρδίας.

Η επιχείρηση των καραμπινιέρι με την κωδική ονομασία «Insubria» έχει οδηγήσει μέχρι στιγμής στη σύλληψη 40 μελών τoυ συνδικάτου. Οι περισσότερες συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στη βόρεια Ιταλία, αλλά προσήχθησαν επίσης ύποπτοι και στην Σικελία.

Νέες συλλήψεις στη Σικελία

Στο μεταξύ, σε δεκαέξι συλλήψεις μαφιόζων προχώρησαν, με την επιχείρηση "Eden 2",  οι καραμπινιέροι της Σικελίας, στην πόλη του Παλέρμο και στο Καστελβετράνο.  Οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν είναι  μαφιόζικη δράση, ληστεία, εκβίαση για την απόσπαση χρημάτων και απαγωγή. 

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες πρόκειται για μέλη της μαφιόζικης «φατρίας» του νέου αρχηγού της «Κόζα Νόστρα», Ματέο Μεσίνα Ντενάρο,  52 χρόνων, του υπ' αριθμόν  ένα  καταζητούμενου ολόκληρης της Ιταλίας.  Στους συλληφθέντες συμπεριλαμβάνεται και ένας ηθοποιός ο οποίος είχε παίξει, με  μικρούς ρόλους,  σε σίριαλ της ιταλικής τηλεόρασης.  Ως «δεύτερη δουλειά»,όμως, είχε επιλέξει την συνεργασία με το οργανωμένο έγκλημα, ιδίως σε ότι αφορά την προετοιμασία ληστειών. 

Όπως αναφέρουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, οι ληστείες αυτές, με λεία εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, χρησίμευαν για να μπορέσει να συνεχίσει να ζει στην παρανομία, με μεγάλη οικονομική άνεση, ο συγκεκριμένος αρχινονός, ο Μεσίνα Ντενάρο. 

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς του Παλέρμο  «πρόκειται για ένα σημαντικό άλμα ποιότητας των ερευνών,  το οποίο μπορεί να  διευκολύνει, με ουσιαστικό τρόπο, την σύλληψη του αρχηγού της μαφίας».