X

Συνελήφθη ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας για εμπλοκή σε σκάνδαλο

Φέρεται να εμπλέκεται σε σκάνδαλο φοροδιαφυγής και ξεπλύματος χρήματος.

Ant1news



Στη σύλληψη του σοσιαλιστή πρώην πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες προχώρησαν την Παρασκευή οι πορτογαλικές αρχές, καθώς φέρεται να εμπλέκεται σε σκάνδαλο φοροδιαφυγής, ξεπλύματος χρήματος και διαφθοράς.

Όπως ανακοίνωσε η εισαγγελία, στο πλαίσιο της έρευνας, τις τελευταίες ημέρες συνελήφθησαν ακόμη τρεις άνθρωποι, οι οποίοι παρουσιάστηκαν την Παρασκευή ενώπιον του δικαστή. Έρευνες έχουν γίνει σε πολλές τοποθεσίες από περισσότερους από 60 δικαστικούς, τελωνειακούς και αστυνομικούς, αναφέρει η εισαγγελία.

Ο 57χρονος Ζοζέ Σόκρατες, συνελήφθη το απόγευμα της Παρασκευής με το που αφίχθη στο αεροδρόμιο της Λισαβόνας και σήμερα αναμένεται να οδηγηθεί στον δικαστή, όπως αναφέρουν τα εγχώρια ΜΜΕ. Σύμφωνα με την εισαγγελία, η έρευνα αφορά τραπεζικές συναλλαγές και μεταφορές χρημάτων αγνώστου προελεύσεως. 

Ο Σόκρατες ήταν πρωθυπουργός από το 2005 ως το 2011, όταν και υπέστη συντριπτική ήττα στις βουλευτικές εκλογές, τις οποίες κέρδισε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του νυν πρωθυπουργού Πέδρο Πάσος Κοέλιο.

Μετά την ήττα του, ο 57χρονος πολιτικός παραιτήθηκε από γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος και αργότερα ξεκίνησε μια νέα καριέρα ως τηλεοπτικός σχολιαστής για το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RTP. 

Σημειώνεται ότι το όνομα του Ζοζέ Σόκρατες έχει αναφερθεί στο παρελθόν στο πλαίσιο μιας έρευνας για διαφθορά όταν ακόμη ήταν υπουργός Περιβάλλοντος, ωστόσο η υπόθεση είχε μπει στο αρχείο.