X

Δάνειο από ρωσική τράπεζα πήραν οι ακροδεξιοί της Μαρίν Λεπέν

Το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν έλαβε δάνειο ύψους 9 εκατ. ευρώ από τράπεζα ρωσικών συμφερόντων.

Ant1news



Ένα δάνειο ύψους 9 εκατομμυρίων ευρώ από τράπεζα ρωσικών συμφερόντων πήρε το κόμμα της Μαρίν Λεπέν, το Εθνικό Μέτωπο, σύμφωνα με τη Le Monde και άλλες γαλλικές εφημερίδες, μία αποκάλυψη που προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις στη Γαλλία.

Είχε προηγηθεί η άρνηση των γαλλικών και ευρωπαϊκών τραπεζών να δανειοδοτήσουν το ακροδεξιό κόμμα. Το δάνειο δόθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου από την First Czech Russian Bank, που ανήκει στον Ρώσο τραπεζίτη και επιχειρηματία Ρόμαν Ποπόφ, ο οποίος διατηρεί στενές σχέσεις τη ρωσική πολιτική ηγεσία. Η είδηση τροφοδότησε φήμες και διάφορους υπαινιγμούς για «αλληλο-εξυπηρέτηση», τους οποίους, πάντως, έσπευσε να διαψεύσει το Εθνικό Μέτωπο.

Για το δάνειο μεσολάβησε ο ευρωβουλευτής του Εθνικού Μετώπου Ζαν-Λικ Σαφοζέρ, σύμφωνα με όσα δήλωσε στη «Mediapart»  ο ταμίας του κόμματος, Βαλεράν ντε Σεν-Ζιστ.

«Ψάχναμε από καιρό να πάρουμε δάνειο από κάποια τράπεζα για να χρηματοδοτήσουμε την εκλογική εκστρατεία μας. Η τράπεζά μας όπως και άλλες γαλλικές και ευρωπαϊκές τράπεζες αρνήθηκαν κατηγορηματικά να δανείσουν έστω και ένα ευρώ στο κόμμα είτε στους βουλευτές του. Γι’ αυτό ο κ. Σαφοζέρ , ο οποίος από καιρό διατηρεί καλές σχέσεις με τη Ρωσία, μας είπε: «αφήστε να δω τι μπορεί να γίνει με αυτή την τράπεζα (ρωσική)"», ανέφερε σχετικά.

«Αν υπάρχει σκάνδαλο αυτό είναι το ότι γαλλικές τράπεζες δεν δίνουν δάνεια», ανέφερε από πλευράς της η Μαριν Λεπέν  στη «Le Monde» και απέρριψε όλες τις κατηγορίες περί «δεσμεύσεων» ως αντάλλαγμα. Ταυτόχρονα, υπενθύμισε ότι «έχουμε την ίδια (φιλο-ρωσική) θέση από καιρό».