X

Ουκρανία: Συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στο Λουγκάνσκ

Σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στην περιοχή του Λουγκάνσκ φέρεται να ήρθαν το Κίεβο και οι φιλορώσοι αυτονομιστές.

Ant1news



Σε εκεχειρία, αρχής γενομένης από τις 5 Δεκεμβρίου, συμφώνησαν ο ουκρανικός στρατός και οι φιλορώσοι αυτονομιστές του Λουγκάνσκ, σύμφωνα με τον ΟΑΣΕ και τον αυτονομιστή ηγέτη της περιοχής.

Τις πληροφορίες του ΟΑΣΕ για «πλήρη κατάπαυση του πυρός από τις 5 Δεκεμβρίου» μεταξύ των δύο πλευρών, επιβεβαίωσε σήμερα ο αρχηγός της αυτόκλητης αυτονομιστικής δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, Ιγκορ Πλοτνίσκι.

Η συμφωνία «επί της αρχής για πλήρη εκεχειρία κατά μήκος της γραμμής του μετώπου από τις 5 Δεκεμβρίου», συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης στις 29 Νοεμβρίου ανάμεσα στον Ουκρανό στρατηγό Βολοντίμιρ Ασκάροφ, τον Ρώσο στρατηγό Αλεξάντρ Λεντσόφ και εκπροσώπους της αυτοανανακηρυχθείσας δημοκρατίας του Λουγκάνσκ και του ΟΑΣΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού.

Η συμφωνία εκτός από την κατάπαυση του πυρός, προβλέπει επίσης την απόσυρση των βαρέων όπλων από τις 6 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον ΟΑΣΕ.

Ερωτηθείς σχετικά από τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο αυτονομιστής ηγέτης του Λουγκάνσκ, Ιγκορ Πλοτνίσκι, απάντησε ότι «αληθεύει», ωστόσο, ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού, Αντριι Λισένκο, δήλωσε άγνοια επί του θέματος και είπε ότι τα «πυρά συνεχίζονται».

Μέσα σε αυτό το φόντο αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα συνάντηση μεταξύ δύο στρατηγών, εκπροσώπων του ΟΑΣΕ και των φιλορώσων αυτονομιστών του Ντονέτσκ «για να συζητηθεί μια εκεχειρία στα θερμά σημεία» στην περιοχή, σύμφωνα με πηγή στους κόλπους των αυτονομιστών. Σε αυτή την περιοχή ακούγονταν σήμερα το πρωί πυρά πυροβολικού και εκρήξεις, σύμφωνα με δημοσιογράφους που ήταν στο σημείο.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί Υπουργική Συνάντηση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), με βασικό θέμα την ουκρανική κρίση.