X

Ακόμα και οι Βρετανοί θέλουν τον επαναπατρισμό των γλυπτών του Παρθενώνα

Πρόσφατη δημοσκόπηση κατέγραψε με τον πλέον σαφή τρόπο, ότι και οι ίδιοι οι Βρετανοί επιθυμούν να γυρίσουν τα γλυπτά στην Ελλάδα.

Ant1news

Ο ένας στους δύο Βρετανούς τάσσεται υπέρ της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα στη χώρα μας και μόνο ένας στους τέσσερεις θεωρεί δικαιολογημένη την παραμονή τους στο Βρετανικό Μουσείο. Αυτό είναι το εύρημα δημοσκόπησης που έγινε πριν από λίγες ημέρες στην Αγγλία και είναι χαρακτηριστική για το πόσο δίκαιο ακούγεται το αίτημα της Ελληνικής πλευράς.

Την έρευνα διεξήγαγε το ινστιτούτο YouGov σε δείγμα 1589 προσώπων το διήμερο 7-8 Δεκεμβρίου, για λογαριασμό της εφημερίδας TheTimes. To 49% πιστεύει ότι τα γλυπτά πρέπει να γυρίσουν στην πατρίδα τους, το 24% δεν εκφράζει γνώμη και το 26% τάσσεται υπέρ της παραμονής τους σε Βρετανικό έδαφος.

Αφορμή για την δημοσκόπηση στάθηκε η πρόσφατη απόφαση δανεισμού στο μουσείο Ερμιτάζ της Ρωσίας ,ενός  από τα περίφημα γλυπτά, αυτό του θεού Ιλισσού. Εδώ οι γνώμες των Βρετανών ήταν μοιρασμένες καθώς το 39% απάντησε θετικά, έναντι του 37% που είχε αρνητική άποψη.

Σε γενικές γραμμές πάντως οι ερωτηθέντες ήταν θετικοί στην προοπτική δανεισμού Βρετανικών εκθεμάτων σε άλλα μουσεία,  σε ποσοστό 57%, ενώ το 25% αντιτίθεται υπό τον φόβο να υποστούν φθορές.