X

Βαριά «σύννεφα» στη σχέση των Βρυξελλών με την Άγκυρα

Αιτία οι συλλήψεις δημοσιογράφων και οι έφοδοι της τουρκικής αστυνομίας σε Μέσα Ενημέρωσης.

Ant1news


Επιδεινώνεται το κλίμα στις σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και των Βρυξελλών μετά τις 27 συλλήψεις, κυρίως δημοσιογράφων, την Κυριακή, κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων της αντιτρομοκρατικής σε 13 πόλεις της Τουρκίας. 

H Ευρωπαϊκή Ένωση ανεβάζοντας τους τόνους κατηγόρησε την Τουρκία ότι επιτίθεται εναντίον της ελευθερίας του Τύπου και υπενθύμισε οτι η πρόοδος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις εξαρτάται από το σεβασμό που επιδεικνύει στους δημοκρατικούς θεσμούς. 

«Οι πρόσφατες έφοδοι της αστυνομίας και η κράτηση δημοσιογράφων και εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία θέτουν υπό αμφισβήτηση τον σεβασμό της ελευθερίας του Τύπου, που αποτελεί μια από τις θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας» υπογράμμισαν οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο κείμενο συμπερασμάτων συνόδου στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην ΕΕ. 

Το συμβούλιο των υπουργών, που αντιπροσωπεύει τις κυβερνήσεις των 28 κρατών μελών της ΕΕ, «υπενθυμίζει ότι η πρόοδος των διαπραγματεύσεων ένταξης εξαρτάται από τον σεβασμό στο κράτος Δικαίου και τον σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματα». 

 

Οι επικρίσεις δεν συμπεριλαμβάνονταν στο, προς έγκριση, αρχικό σχέδιο συμπερασμάτων, στο πλαίσιο της ετήσιας αξιολόγησης της προόδου των διαπραγματεύσεων με τα υποψήφια για ένταξη κράτη.   

 

«Το συμβούλιο ασκεί πιέσεις στη Τουρκία να εργαστεί για τις μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν (τη διάκριση και την) εξισορρόπηση των εξουσιών που εγγυώνται πλήρως την ελευθερία» προστίθεται στο κείμενο. Στην πρώτη εκδοχή του κειμένου, το Συμβούλιο «συνέχιζε να ενθαρρύνει» την Τουρκία να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις.