X

Ένας νεκρός από την επίθεση σε χριστουγεννιάτικη αγορά στη Ναντ

"Κλινικά νεκρός" ένας εκ των 10 τραυματιών από τη νέα αιματηρή επίθεση στη Γαλλία.

Ant1news



Τον θάνατο ενός εκ των δέκα ανθρώπων που τραυματίστηκαν χθες στη Ναντ όταν ένας άνδρας έριξε το ημιφορτηγό του πάνω σε πεζούς σε μία χριστουγεννιάτικη αγορά της πόλης, ανακοίνωσε σήμερα ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ.

«Μόλις ενημερώθηκα ότι υπήρξε ένας θάνατος στη Ναντ», ανέφερε σχετικά ο Ολάντ στο περιθώριο μιας επίσκεψής του στο γαλλικό αρχιπέλαγος των νήσων Αγίου Πέτρου και Μιχαήλ, χωρίς να δώσει περαιτέρω πληροφορίες. Στη συνέχεια, από το περιβάλλον της γαλλικής προεδρίας γνωστοποιήθηκε ότι πρόκειται για έναν «κλινικά» νεκρό.

Η χθεσινή επίθεση ήταν η τρίτη που σημειώνεται στη Γαλλία μέσα σε διάστημα τριών ημερών και φαίνεται ότι και αυτή έχει θρησκευτικά κίνητρα, δεδομένου ότι ο οδηγός του λευκού ημιφορτηγού φέρεται να φώναζε «Αλλάχου Άκμπαρ» («ο Θεός είναι μεγάλος») την ώρα της επίθεσης. Στη συνέχεια, ο οδηγός αυτοτραυματίστηκε με μαχαίρι 9 φορές, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους.

Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε σήμερα ότι οι τρεις επιθέσεις που σημειώθηκαν από το Σάββατο στη χώρα «δεν συνδέονται μεταξύ τους, προφανώς», όμως πρόσθεσε ότι «υπάρχει μια ακολουθία και αυτό δικαιολογεί μεγαλύτερη επαγρύπνηση». «Δεν πρέπει να υποκύψουμε στον πανικό, στον φόβο», υπογράμμισε ο Ολάντ, τονίζοντας ότι μόνο η επίθεση του Σαββάτου από τον Γάλλο τζιχαντιστή είχε «τρομοκρατικό χαρακτήρα».

Μέσα σε αυτό το φόντο, πάντως, οι γαλλικές αρχές έχουν τεθεί σε συναγερμό υπό τον φόβο νέων επιθέσεων από ακραίους ισλαμιστές. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς ανακοίνωσε ότι ο στρατός θα αναπτύξει «τις επόμενες ώρες» στη Γαλλία «200 με 300 επιπλέον στρατιώτες» για να ενισχυθεί η ασφάλεια των δημόσιων χώρων.

«Θέλουμε να προστατεύσουμε και να καθησυχάσουμε τους Γάλλους και να τους πούμε ότι οι κρατικές υπηρεσίες έχουν κινητοποιηθεί», σημείωσε ο Βαλς μετά το πέρας μιας έκτακτης συνεδρίασης στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί που έχουν σχέση με την ασφάλεια. Οι περιπολίες «θα γίνονται κατά προτεραιότητα σε πολυσύχναστα μέρη: εμπορικές περιοχές, κέντρα πόλεων, σιδηροδρομικοί σταθμοί και μέσα μεταφοράς», πρόσθεσε ο Γάλλος Πρωθυπουργός. 

Οι 200 με 300 στρατιώτες θα προστεθούν στους «780 χωροφύλακες και στρατιώτες που κινητοποιούνται βάσει του σχεδίου Vigipirate», που τίθεται σε εφαρμογή στη Γαλλία στη διάρκεια εορτασμών ή ειδικών απειλών.