X

Ιταλία: «Ετοιμάζομαι να παραιτηθώ», επιβεβαίωσε ο Ναπολιτάνο

Ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο κατέστησε σαφές με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι πρόκειται να παραιτηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ant1news



Την παραίτησή του από το προεδρικό αξίωμα στο αμέσως προσεχές διάστημα προανήγγειλε επίσημα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ιταλίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του.

«Ετοιμάζομαι να παραιτηθώ, έχω φθάσει σε μια ηλικία που φέρνει μαζί της όλο και περισσότερους περιορισμούς και δυσκολίες όσον αφορά την άσκηση των καθηκόντων μου, που είναι περίπλοκα και πολύ απαιτητικά», ανέφερε στο τηλεοπτικό μήνυμά του ο Ναπολιτάνο, απευθυνόμενος στους Ιταλούς. 

Ο 89χρονος Ναπολιτάνο άρχισε το μήνυμά του σημειώνοντας πως το απευθύνει και στον διάδοχό του, ο οποίος θα αναδειχθεί «σύντομα» στο αξίωμα. Σημειώνεται ότι ο Ιταλός πρόεδρος είχε αφήσει ουκ ολίγες φορές τους τελευταίους μήνες να εννοηθεί ότι θα αποχωρήσει πρόωρα από τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο σημείωσε ότι η απόφασή του «έχει προσωπικό χαρακτήρα» και κάλεσε τους Ιταλούς «να ξαναβρούν την αναγκαία εμπιστοσύνη στον εαυτό τους», ενώ και ευχήθηκε «να μπορέσει να μετατραπεί η κρίση σε ευκαιρία για να γεννηθεί μια νέα Ιταλία». 

«Δεν υπάρχει τίποτα πιο επικίνδυνο και ανεφάρμοστο από τις προτροπές ορισμένων υπέρ της επιστροφής στα εθνικά νομίσματα, της διάλυσης της ευρωζώνης και της κοινής πολιτικής (της ΕΕ) κατά της κρίσης», συμπλήρωσε ο Ιταλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Πολιτικοί αναλυτές προειδοποιούν, πάντως, ότι η διαδικασία της εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας ενέχει μεγάλους κινδύνους.