X

Λουτρό αίματος στο Παρίσι - Επίθεση με καλάσνικοφ στο περιοδικό Charlie Hebdo

Δώδεκα νεκροί και πάνω από 10 τραυματίες από την επίθεση μασκοφόρων στα γραφεία του περιοδικού. Δείτε LIVE, φωτο και βίντεο.

Ant1news

Τουλάχιστον δώδεκα άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και δύο αστυνομικοί, σκοτώθηκαν στην επίθεση που εξαπέλυσαν ένοπλοι κουκουλοφόροι στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo, μια ενέργεια χωρίς προηγούμενο στην ιστορία του γαλλικού Τύπου.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, οι δράστες, που ήταν ντυμένοι στα μαύρα, ήταν τουλάχιστον τρεις και κρατούσαν Καλάσνικοφ και εκτοξευτήρα ρουκετών. Από την αιματηρή επίθεση τραυματίστηκαν επίσης πάνω από 10 άνθρωποι, σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα, εκ των οποίων οι 4 νοσηλεύονται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση.

Γύρω στις 11:30 (τοπική ώρα) τρεις άνδρες οπλισμένοι με ένα Καλάσνικοφ και έναν εκτοξευτήρα ρουκετών εισέβαλαν στα γραφεία του περιοδικού, στο 11ο διαμέρισμα του Παρισιού. "Ακολούθησε ανταλλαγή πυρών με τις δυνάμεις της τάξης", ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή προσκείμενη στην έρευνα.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζνέβ, μετά την ολοκλήρωση μιας έκτακτης σύσκεψης στα Ηλύσια Πεδία, ανέφερε ότι «τρεις εγκληματίες ευθύνονται» για την αιματηρή επίθεση εναντίον των γραφείων της Charlie Hebdo στο Παρίσι. Όπως είπε ο υπουργός, έχουν τεθεί σε εφαρμογή όλα τα δυνατά μέτρα «για να εξουδετερωθούν το συντομότερο δυνατό οι τρεις εγκληματίες που ευθύνονται για αυτή τη βάρβαρη ενέργεια». Δε διευκρίνισε πάντως λεπτομέρειες για την επίθεση.

Στη διάρκεια του τρομοκρατικού χτυπήματος, τέσσερις ιστορικοί γελοιογράφοι της σατιρικής εφημερίδας έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες. Πρόκειται για τους Καμπί (Cabu), Σαρμπ (Charb), Βολίνσκι (Wolinski) και Τινιούς (Tignous), όπως ήταν τα ψευδώνυμα με τα οποία υπέγραφαν τα σκίτσα τους. «Nous sommes Charlie» («Είμαστε όλοι Charlie») ήταν η άμεση αντίδραση στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, αμέσως μόλις έγινε γνωστή η αιματηρή επίθεση στην εφημερίδα.

Τι λένε αυτόπτες μάρτυρες

 Σύμφωνα με μια αστυνομική πηγή που επικαλέστηκε τις μαρτυρίες των αυτοπτών, οι δράστες φώναξαν "πήραμε εκδίκηση για τον προφήτη".

Σε ένα βίντεο που τράβηξε ένας μάρτυρας από τη στέγη ενός κτιρίου, το οποίο αναρτήθηκε στον ιστότοπο της δημόσιας τηλεόρασης France Televisions, ακούγεται εξάλλου ένας άνδρας να φωνάζει "Αλλάχ Άκμπαρ" (Ο Θεός είναι μεγάλος).

Φεύγοντας από τον τόπο της επίθεσης οι ένοπλοι πυροβόλησαν και τραυμάτισαν έναν αστυνομικό.  Στη συνέχεια έβαλαν στο στόχαστρο έναν οδηγό και παρέσυραν έναν πεζό, στην προσπάθειά τους να διαφύγουν προς άγνωστη κατεύθυνση.

 "Άκουσα πυρά, είδα τους μασκοφόρους να φεύγουν με αυτοκίνητο. Ήταν τουλάχιστον πέντε" είπε ο Μισέλ Γκολντεμπέργκ, το γραφείο του οποίου βρίσκεται στον ίδιο δρόμο με το Charlie Hebdo, στην οδό Νικολά Απέρ.

 Ένας άλλος μάρτυρας, ο Μπρινό Λεβεγιέ, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι άκουσε "περίπου τριάντα πυροβολισμούς επί δέκα λεπτά".

 

Στο τελευταίο τεύχος της η εφημερίδα σατίριζε στο πρωτοσέλιδό της τις "προβλέψεις του μάγου Ουελμπέκ: το 2015 θα χάσω τα δόντια μου... Το 2022 θα τηρήσω το Ραμαζάνι". Το αμφιλεγόμενο βιβλίο του Γάλλου συγγραφέα, που εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα, προβλέπει την άνοδο στην εξουσία ενός μουσουλμανικού κόμματος το 2022. Μέχρι στιγμής πάντως δεν είναι σαφές εάν η επίθεση αυτή έχει κάποια σχέση με το σατιρικό δημοσίευμα.

Το Charlie Hebdo είχε δεχτεί επίθεση με βόμβες μολότοφ τον Νοέμβριο του 2011, όταν δημοσίευσε στο εξώφυλλό του ένα σκίτσο του προφήτη Μωάμεθ. Το τελευταίο tweet της εφημερίδας, σήμερα το μεσημέρι, ειρωνευόταν τον Άμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, τον ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους που έχει θέσει υπό τον έλεγχό του μεγάλο μέρος του Ιράκ και της Συρίας.

 

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ έσπευσε αμέσως στον τόπο της τραγωδίας, όπου κατήγγειλε την τρομοκρατική επίθεση χαρακτηρίζοντάς την "πράξη ασύγκριτης βαρβαρότητας".

Στο προεδρικό μέγαρο πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση των αρμοδίων υπουργών που συγκάλεσε ο Ολάντ, ενώ η περιοχή της γαλλικής πρωτεύουσας έχει κηρυχθεί σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο του πρωθυπουργού.

Καταδικάζουν την επίθεση

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ καταδίκασε την "βαρβαρότητα" της επίθεσης χαρακτηρίζοντάς της "απαράδεκτη πράξη". "Είμαι βαθιά συγκλονισμένος από τη βίαιη και απάνθρωπη επίθεση στα γραφεία της Charlie Hebdo. Είναι μια απαράδεκτη ενέργεια, μια βαρβαρότητα που μας σοκάρει όλους, ως ανθρώπους και Ευρωπαίους", ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Γιούνκερ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι καταδικάζει την επίθεση, χαρακτηρίζοντάς την «αποκρουστική», ενώ πρόσθεσε ότι η χώρα του βρίσκεται στο πλευρό της Γαλλίας στη μάχη της κατά της τρομοκρατίας.

"Όλοι στον Λευκό Οίκο εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στις οικογένειες όσων σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στην επίθεση αυτή", είπε ο Τζος Έρνεστ, ο εκπρόσωπος του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι MSNBC. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε λόγο για τρομοκρατική επίθεση εναντίον της συμμάχου Γαλλίας και πρόσφερε τη βοήθεια της Ουάσινγκτον.

«Είμαστε σε επαφή με Γάλλους αξιωματούχους και έχω δώσει οδηγίες στην κυβέρνηση μου να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί για να προσαχθούν αυτοί οι τρομοκράτες ενώπιον της δικαιοσύνης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ομπάμα. «Η Γαλλία είναι ο παλαιότερος σύμμαχος της Αμερικής και έχει σταθεί στο πλευρό των ΗΠΑ στον αγώνα εναντίον τρων τρομοκρατών που απειλούν την ασφάλειά μας και τον κόσμο», πρόσθεσε.

Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο Παρίσι και βρίσκεται σε επαφή με Γάλλους αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας, ανέφερε ένας εκπρόσωπός του.

 Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ έκανε λόγο για απεχθή ενέργεια. «Αυτή η απεχθής ενέργεια δεν είναι μόνο μια επίθεση εναντίον των ζωών των Γάλλων πολιτών και της ασφάλειάς τους», ανέφερε η Μέρκελ στην ανακοίνωσή της. «Ήταν επίσης μια επίθεση εναντίον της ελευθερίας του λόγου και του Τύπου, θεμέλια του ελεύθερου και δημοκρατικού μας πολιτισμού. Δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με κανέναν τρόπο», υπογράμμισε η καγκελάριος.

 Και η Ισπανία καταδίκασε «τη χυδαία και δειλή τρομοκρατική ενέργεια» εναντίον του Charlie Hebdo και υπερασπίστηκε την ελευθερία του Τύπου ως «ένα θεμελιώδες δικαίωμα».

Την επίθεση καταδίκασε και ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, υποστηρίζοντας πως "ο κόσμος δεν θα υποκύψει στους τρομοκράτες".

Τον αποτροπιασμό του εξέφρασε και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ενώ σε ανακοίνωσή του ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξέφρασε την οργή της ελληνικής πλευράς και καταδίκασε απερίφραστα την προκλητική και βάρβαρη πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στα γραφεία του γαλλικού περιοδικού.

Οι δύο σατιρικές εφημερίδες με την ευρύτερη κυκλοφορία στην Ισπανία, οι εφημερίδες El Jueves και Mongolia, εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους μετά την φονική επίθεση εναντίον των γραφείων της Charlie Hebdo, ενώ η Mongolia αναδημοσίευσε μέσω του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης Twitter το εξώφυλλο της γαλλικής εφημερίδας που ήταν αφιερωμένο στον προφήτη Μωάμεθ.

«Σήμερα είμαστε όλοι #Charlie Hebdo και εμείς υποστηρίζουμε την ελευθερία της έκφρασης», έγραψε ο συντάκτης της μηνιαίας εφημερίδας Revista Mongolia που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το Μάρτιο του 2012, Γκονθάλο Μπόιγιε, στον λογαριασμό του στο Twitter.

Επίσης, το γαλλικό Συμβούλιο Μουσουλμανικής Πίστης (CFCM), που εκπροσωπεί τους μουσουλμάνους της Γαλλίας, καταδίκασε σήμερα τη "βάρβαρη" επίθεση εναντίον της εφημερίδας Charlie Hebdo.