X

Τι είπαν οι τρεις δράστες στη Γαλλία λίγο πριν σκοτωθούν

Την ώρα της επιχείρησης των γαλλικών αρχών, έδιναν τηλεφωνικές συνεντεύξεις. Τι είπαν για τα θρησκευτικά πιστευώ  τους, τι σχέση είχαν με την διεθνή τρομοκρατία.

Ant1news



Σε συνεντεύξεις που έδωσαν την στιγμή που ήταν ακόμη σε εξέλιξη οι δύο ομηρίες στη Γαλλία, οι τρεις δράστες επιβεβαίωσαν την σχέση τους με τους τζιχαντιστές και την Αλ Κάιντα.

Ο Αμεντί Κουλιμπαλί, ο ένοπλος που κράτησε ομήρους σε ένα εβραϊκό παντοπωλείο σήμερα στο Παρίσι αφού προηγουμένως είχε σκοτώσει μια αστυνομικό, ανέφερε ότι «συγχρόνισε» τη δράση του με εκείνη των αδελφών Κουασί, των δύο άλλων τζιχαντιστών που αιματοκύλισαν την Τετάρτη τα γραφεία του γαλλικού περιοδικού  Charlie Hebdo.

Λίγο πριν την επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας στο παντοπωλείο, ο Κουλιμπαλί μίλησε τηλεφωνικά στο ειδησεογραφικό κανάλι BFMTV και είπε ότι είναι μέλος των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, ενώ ανέφερε ότι σκοπός του ήταν να υπερασπιστεί τους Παλαιστίνιους και να πλήξει τους Εβραίους. Κατά την επιχείρηση της αστυνομίας εκτός από τον ίδιο, σκοτώθηκαν και τέσσερις όμηροι.

Μιλώντας στο ίδιο μέσο, ο ένας από τους αδελφούς Κουασί, ο Σερίφ, ανέφερε ότι τον έστειλε στη Γαλλία η Αλ Κάιντα της Υεμένης και πως τον χρηματοδοτούσε ο Ανουάρ αλ Αουλάκι.

Τόσο ο Σερίφ σκοτώθηκε όσο και ο αδελφός του, Σαΐντ, έπεσαν νεκροί κατά την επέμβαση της αστυνομίας στο τυπογραφείο όπου είχαν ταμπουρωθεί, στη βόρεια Γαλλία.

«Εγώ, ο Σερίφ Κουασί, στάλθηκα από την Αλ Κάιντα της Υεμένης. Πήγα εκεί και με χρηματοδότησε ο Ανουάρ αλ Αουλάκι», είπε ο 32χρονος, σύμφωνα με ηχογραφημένο τηλεφώνημα που μεταδόθηκε από το κανάλι μετά τη λήξη της ομηρίας.

Ο αλ Αουλάκι, ένα από τα σημαντικότερα στελέχη της αλ Κάιντα στην Υεμένη, σκοτώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2011 σε επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους.

Σύμφωνα με τη γαλλική αστυνομία, οι αδελφοί Κουασί και ο Κουλιμπαλί ανήκαν στον ίδιο ισλαμιστικό πυρήνα που δρούσε στο βόρειο Παρίσι.