X

Χαγιάτ Μπουμεντιέν: Η πλέον καταζητούμενη γυναίκα σε όλη η Γαλλία

Η σύντροφος του Αμεντί Κουλιμπαλί, ο οποίος αιματοκύλισε το εβραϊκό παντοπωλείο στο Παρίσι, κι έπεσε νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών.

Ant1news


Η 26χρονη Χαγιάτ Μπουμεντιέν είναι η τέταρτη εμπλεκόμενη στην πολύνεκρη επίθεση στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo στο Παρίσι.

Σύμφωνα πάντως με επίσημη τουρκική πηγή η Χαγιάτ Μπουμεντιέν πέρασε από την Τουρκία και πιθανότατα βρίσκεται στη Συρία, προσθέτοντας ότι οι τουρκικές αρχές δεν την συνέλαβαν διότι δεν ειδοποιήθηκαν  από το Παρίσι.

«Εισήλθε στο τουρκικό έδαφος στις 2 Ιανουαρίου...θεωρούμε ότι πρέπει να βρισκόταν στην Ούρφα μία εβδομάδα αργότερα, αλλά δεν έχουμε στοιχεία. Η ύποπτη είναι  πιθανότατα πλέον στη Συρία", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η πηγή των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας. 

Η Μπουμεντιέν αλλαξοπίστησε όταν γνώρισε τον Κουλιμπαλί. Τον περίμενε τέσσερα χρόνια να βγει από τη φυλακή, καθώς εξέτιε ποινή για ληστεία. Έκτοτε έγινε φανατική μουσουλμάνα. Σε φωτογραφίες που δημοσίευσε η γαλλική εφημερίδα Le Monde, ο Κουλιμπαλί  κρατά όπλο και η Μπουμεντιέν ποζάρει με μία βαλλίστρα στο χέρι.


Το 2009 δούλευε ως ταμίας αλλά εγκατέλειψε την δουλειά της στο προάστιο Τζουβισί του Παρισιού και αφιέρωσε τη ζωή της στο Ισλάμ και στον Κουλιμπαλί.

Το 2010 ανακρίθηκε από τη γαλλική αστυνομία. Δήλωσε πως αφιερώθηκε στο Ισλάμ γιατί «διάβασα βιβλία για την θρησκεία και άρχισα να αναρωτιέμαι για την θρησκεία. Είδα τις σφαγές των αθώων στην Παλαιστίνη, στο Ιράκ, στην Τσετσενία, στο Αφγανιστάν όπου οι Αμερικανοί έστελναν βόμβες... και σκέφτηκα... ποιοι είναι τελικά οι τρομοκράτες;».

Της ανάκρισης είχε προηγηθεί συνάντηση της Μπουμεντιέν με τον Τζαμέλ Μπεγκάλ, ισλαμιστή ιερέα που σχετίζεται με την Αλ Κάιντα, και εξέτιε ποινή δεκαετούς κάθειρξης. Η συνάντηση με τον ισλαμιστή μέντορα έγινε την εποχή που τον επισκέπτονταν και ο Σερίφ Κουασί, ο ένας από τους δυο δράστες της επίθεσης στο Charlie Hebdo.

Η 26χρονη, μέσα στο 2014 είχε ανταλλάξει πάνω από 500 τηλεφωνήματα με την Ιζάνα Χαμίντ, σύζυγο του, Σερίφ Κουασί. Τα στοιχεία δείχνουν πως «υπήρχε μία συνεχής επαφή και υποστήριξη ανάμεσα στα δύο ζευγάρια», τονίζουν οι Αρχές. . 

Η Μπουμεντιέν και ο Κουλιμπαλί ζούσαν στο προάστιο Μπανιό και σύμφωνα με τους γείτονές τους ήταν ήσυχοι, ευγενικοί και αφοσιωμένοι στη θρησκεία τους ενώ πρόσφατα είχαν πάει διακοπές στη Μαλαισία.