X

Λαοθάλασσα κατά της τρομοκρατίας στο Παρίσι

Συνολικά, 3,7 εκατομμύρια άνθρωποι διαδήλωσαν στο Παρίσι και στις άλλες πόλεις της Γαλλίας κατά της τρομοκρατίας. Παρόντες περίπου 50 ηγέτες!

Ant1news

"Είμαι Charlie, εβραίος, αστυνομικός", "Ελευθερία, ισότητα, σκιτσάρετε, γράφετε", "Είμαι μουσουλμάνος αλλά όχι τρομοκράτης"... περισσότερο από ένα εκατομμύριο διαδηλωτές έκαναν την Κυριακή μέτωπο στο Παρίσι κατά του φόβου της τρομοκρατίας, αποτίοντας φόρο τιμής στους 17 ανθρώπους που σκοτώθηκαν στις επιθέσεις των τζιχαντιστών.

Συνολικά, 3,7 εκατομμύρια άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στο Παρίσι και στις άλλες πόλεις της Γαλλίας κατά της τρομοκρατίας, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών. Εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε ότι 1,2-1,6 εκατομμύριο άνθρωποι συμμετείχαν στην πορεία στο Παρίσι και περί τα 2,5 εκατομμύρια στις άλλες πόλεις της Γαλλίας. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, πρόκειται για την μεγαλύτερη διαδήλωση που έχει καταγραφεί ποτέ στη Γαλλία.

Πολύ πριν από τις 15.00, ώρα της προγραμματισμένης έναρξης της μεγαλειώδους, πρωτοφανούς πορείας που θα μείνει στην Ιστορία, η Πλατεία της Δημοκρατίας, σημείο εκκίνησης της διαδήλωσης, είχε ήδη καταληφθεί από μεγάλο πλήθος.

Κρατώντας γαλλικές σημαίες, χιλιάδες  αφισέτες "je suis Charlie". Η Μασσαλιώτιδα ακούγεται από παντού. Δύο μικρά πανό "Je suis Charlie"  γραμμένα στα αραβικά γίνονται δεκτά με ενθουσιώδη χειροκροτήματα.


Στη μία πλευρά της πλατείας είναι συγκεντρωμένοι οι "επιζώντες" του Charlie Hebdo,  οι οικογένειες των θυμάτων, 44 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων. Ενός λεπτού σιγή, φωτογραφίες και οι ηγέτες αποχωρούν. Πίσω τους, μαζί τους, από τις τέσσερις γωνίες της γαλλικής πρωτεύουσας, πυκνά πλήθη διαδηλωτών κατευθύνονται προς την Πλατεία.

"Κάντε χιούμορ, όχι πόλεμο", "Είμαι η ελευθερία της ζωής", "Είμαι Γάλλος και δεν φοβάμαι", "Το μελάνι να τρέχει, όχι το αίμα" , "Η ελευθερία της έκφρασης δεν έχει θρησκεία". Κυριαρχεί η συγκίνηση και ο ενθουσιασμός. Ολοι μιλάνε για , "ελπίδα", "ενότητα", "αδελφοσύνη", "ανεκτικότητα". "Αυτό δεν το έχω ξαναδεί. Αυτό είναιη Γαλλία", λέει μία ηλικιωμένη γυναίκα.



«Το Παρίσι είναι σήμερα η πρωτεύουσα του κόσμου» δήλωσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρασουά Ολάντ. Επικεφαλής της πορείας ήταν ξένοι ηγέτες, που ανταποκρίθηκαν σε σχετική πρόσκληση του Γάλλου Προέδρου. Ανάμεσά τους οι Ντ. Κάμερον, Άγ. Μέρκελ, Μ. Ρέντζι, Μ. Ραχόι, Αντ. Σαμαράς, Αχ. Νταβούτογλου, Μπ. Νετανιάχου, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχ. Αμπάς και το βασιλικό ζεύγος της Ιορδανίας.

Στο κεφαλόσκαλο του Προεδρικού Μεγάρου, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ υποδέχθηκε στις 14,05 ώρα Ελλάδας τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ανάμεσα στους 44 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που συμμετείχαν στην πορεία ενάντια της τρομοκρατίας.


Πρόκειται για μια πρωτοφανή και χωρίς προηγούμενο συγκέντρωση ηγετών, που θέλοντας να δείξουν ότι και οι ίδιοι «δεν φοβούνται», όπως φώναζε το πλήθος, περπάτησαν μέσα στον κόσμο χωρίς προσωπική φρουρά. Κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί αδιανόητο έως τα τώρα, για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιού, ο οποίος περπάτησε σχεδόν δίπλα στον Παλαιστίνιο Μαχμούτ Αμπάς.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν στην πρώτη γραμμή της πομπής, δίπλα στον Ισπανό ομόλογό του Ραχόϊ, λίγο πιό πέρα από τον Βρεττανό Ντέϊβιντ Κάμερον, ενώ ο Φρανσουά Ολάντ αγκαζέ με την Αγκελα Μέρκελ βάδησαν στο μέσον της πομπής.



Στο πέρασμά τους ο κόσμος χειροκρότησε θερμά, με συνθήματα για την ελευθερία και το ιστορικό πλέον « Nous sommes Charlie» (Είμαστε Σαρλί).

Η πορεία των επισήμων κράτησε περίπου ένα ημίωρο. Επέστρεψαν στην προεδρία με τα πόδια, σε αντίθεση με τον ερχομό τους στο σημείο έναρξης, όπου είχαμε την ασυνήθιστη εικόνα των ηγετών να περιμένουν στη γραμμή προκειμένου να επιβιβασθούν στο λεωφορείο που θα τους μετέφερε.

Με δήλωσή του σε δημοσιογράφο της γαλλικής τηλεόρασης France2 ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αναγνώρισε ότι έζησε μια «καταπληκτική» εμπειρία. «Η Γαλλία υπήρξε ένας φάρος ελευθερίας για ολόκληρο τον κόσμο» είπε.



Το DNA του γαλλικού λαού για την ελευθερία αφυπνίστηκε. Το πολυπολιτισμικό κοινωνικό σώμα της χώρας στράθηκε όρθιο, κατέκλυσε τους δρόμους της πρωτεύουσας και χειροκροτούσε. Τα χειροκροτήματα ήταν για τους ίδιους, για το λαό, που δείχνει αποφασισμένος να προφυλάξει ό,τι αγαθότερο έχει: ελευθερία, ανεκτικότητα και  κοινωνική συνύπαρξη.

Αργότερα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου έγιναν δεκτοί με επευφημίες κατά την είσοδό τους στη Μεγάλη Συναγωγή του Παρισιού. Οι δύο ηγέτες συμμετείχαν στην τελετή που πραγματοποιεήθηκε ως φόρος τιμής στα θύματα των επιθέσεων του Παρισιού, μεταξύ των οποίων οι τέσσερις Γάλλοι, μέλη της εβραϊκής κοινότητας, που σκοτώθηκαν την Παρασκευή από τον Αμεντί Κουλιμπαλί στην Πορτ ντε Βενσέν.