X

Τζιχαντιστές σχεδίαζαν επιθέσεις στην Ισπανία

Στα χέρια των ισπανικών αρχών 4 μέλη εξτρεμιστικού δικτύου ισλαμιστών.

Ant1news


Εντείνουν οι αρχές της Ισπανίας τα μέτρα ασφαλείας καθώς και τις προσπάθειες αποτροπής της ριζοσπαστικοποίησης νεαρών μουσουλμάνων Ισπανών μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι. 

Η αστυνομία στη Θέουτα, τον ισπανικό θύλακα στις βόρειες ακτές της Αφρικής, συνέλαβαν τέσσερις άνδρες που οι αρχές πιστεύουν ότι ανήκουν σε εξτρεμιστικό δίκτυο ισλαμιστών, το οποίο πιθανόν σχεδίαζε  επίθεση στο έδαφος της Ισπανίας. 

«Οι τέσσερις άνδρες, ισπανικής υπηκοότητας και μαροκινής καταγωγής, έχουν πολύ παρόμοιο προφίλ με εκείνους οι οποίοι διέπραξαν τις επιθέσεις στο Παρίσι», ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών. 

Βίντεο το οποίο δημοσιοποίησε η αστυνομία δείχνει περίπου δεκαπέντε βαριά οπλισμένους αστυνομικούς να ελέγχουν με φακούς στα παράθυρα πριν κάνουν έφοδο σε δύο σπίτια στους στενούς δρόμους της Θέουτα λίγο πριν από τα ξημερώματα του Σαββάτου. Η αστυνομία ανακάλυψε και κατέσχεσε ένα όπλο, στολές μάχης, ισπανικές πινακίδες κυκλοφορίας οχημάτων και ματσέτες.

 

«Πρόκειται για δύο ζεύγη αδελφών, ιδιαίτερα ριζοσπαστικοποιημένων και πολύ εκπαιδευμένων», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Χόρχε Φερνάντεθ Ντίαθ. 

Σύμφωνα με το ΥΠΕΣ, τα αδέλφια, ως μέλη δικτύου, διεξήγαγαν επιθετικά εκστρατείες σε χώρους συζήτησης στο Διαδίκτυο, χρησιμοποιώντας τη φρασεολογία και τα συνθήματα του Ισλαμικού Κράτους, για να στρατολογήσουν μουσουλμάνους προκειμένου να πάνε να πολεμήσουν στη Συρία και στο Ιράκ καθώς και να διαπράξουν επιθέσεις σε δυτικές χώρες. 

Η Ισπανία είναι ανάμεσα στις όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες που πασχίζουν να εμποδίσουν μουσουλμάνους πολίτες να γίνουν τζιχαντιστές στη Συρία και στο Ιράκ, φοβούμενες ότι θα επιστρέψουν για να εξαπολύσουν επιθέσεις στις πατρίδες τους. 

Η κυβέρνηση στη Μαδρίτη έχει εξαγγείλει πως θα ανακοινώσει σχέδιο για να αντιμετωπιστεί η ριζοσπαστικοποίηση των μουσουλμάνων πολιτών της χώρας την ερχόμενη Παρασκευή, μετά το εβδομαδιαίο υπουργικό συμβούλιο.