X

Έκκληση της UNICEF για βοήθεια στα παιδιά το 2015

Απαραίτητη η οικονομική ενίσχυση της οργάνωσης για να συνεχίσει το έργο της.

Ant1news

Της Χριστίνας Παπαδημητροπούλου                          

3,1δις δολάρια ζήτησε η Unicef μετά τη χθεσινή της συνδιάσκεψη στη Γενεύη, ώστε να βοηθήσει περισσότερα παιδιά σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Πάνω από 60 εκατομμύρια παιδιά βρίσκονται σε κίνδυνο από μια «νέα γενιά» ανθρωπιστικών κρίσεων.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκκληση που έχει κάνει ποτέ ο ανθρωπιστικός οργανισμός. Μάλιστα οι χρηματοδοτικές ανάγκες αυξήθηκαν κατά 1 δισεκατομμύριο δολάρια από την έκκληση του περασμένου έτους. Ένας συνεχώς αυξανόμενος αριθμός παιδιών αντιμετωπίζουν όλο και πιο περίπλοκες και καταστροφικές συγκρούσεις, φυσικές καταστροφές και άλλες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένης της επιδημίας Έμπολα. Βία, πείνα, ασθένειες και κακοποίηση πλήττουν τις παιδικές ψυχές, με τις πληγές να είναι μόνιμες.

Αναλυτικά:

•             Το μεγαλύτερο μέρος της έκκλησης είναι για τη Συρία και την γύρω περιοχή. Η UNICEF ζητά 903 εκατομμύρια δολάρια για την προστασία των παιδιών που διατρέχουν κίνδυνο και για να παραδώσει σωτήρια βοήθεια, όπως εμβολιασμούς, ασφαλές νερό και αποχέτευση και εκπαίδευση.

•             Η UNICEF επίσης ζητά 500 εκατομμύρια δολάρια, για να επιταχύνει το έργο της στην καρδιά των κοινοτήτων που πλήττονται από τον Έμπολα. Τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για να κλιμακωθούν οι προσπάθειές για ταχεία απομόνωση και θεραπεία κάθε κρούσματος, την πρόληψη περαιτέρω κρουσμάτων και τη συνέχιση της προώθησης υγειών συμπεριφορών για την πρόληψη της εξάπλωσης της νόσου. Ο στόχος για το 2015 είναι να μηδενιστούν τα κρούσματα και να υποστηριχθεί η αναζωογόνηση των βασικών κοινωνικών υπηρεσιών.

•             Για τη Νιγηρία, όπου οι επιθέσεις από ένοπλες ομάδες κλιμακώθηκαν κατά το παρελθόν έτος, εξαναγκάζοντας περισσότερους από 1 εκατομμύριο ανθρώπους στα βορειοανατολικά να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, η UNICEF ζητά 26,5 εκατομμύρια δολάρια.

•             Ένα χρόνο μετά τη σύγκρουση στην Ουκρανία, η UNICEF απευθύνει έκκληση για 32,45 εκατομμύρια δολάρια καθώς η χώρα αντιμετωπίζει μια ανθρωπιστική κρίση με 5,2 εκατομμύρια ανθρώπους να ζουν σε εμπόλεμες ζώνες, πάνω από 600.000 ανθρώπους εσωτερικά εκτοπισμένους και σχεδόν 1,7 εκατομμύρια παιδιά να βιώνουν τις συνέπειες.

Το 2014 πάντως η UNICEF έφθασε σε εκατομμύρια παιδιά με ανθρωπιστική βοήθεια:

-Εμβολιασμός 16 εκατομμυρίων παιδιών για ιλαρά

-Θεραπεία 1,8 εκατομμυρίων παιδιών για σοβαρές μορφές υποσιτισμού

-Παροχή ψυχολογικής υποστήριξης σε σχεδόν 2 εκατομμύρια παιδιά

-Παροχή πρόσβασης σε ασφαλές νερό σε 13 εκατομμύρια ανθρώπους

-2 εκατομμύρια παιδιά είχαν μια καλύτερη εκπαίδευση - ένα κρίσιμο κομμάτι της ανταπόκρισης της UNICEF στις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης καθώς βοηθά στην αποκατάσταση της καθημερινότητας των παιδιών και τους δίνει ελπίδα για το μέλλον.

Δωρεές: Όποιος επιθυμεί να υποστηρίξει τα προγράμματα της UNICEF για τα Παιδιά σε Επείγουσες Ανάγκες μπορεί να συνεισφέρει στο www.unicef.gr/alert

Η πλήρης έκκληση Ανθρωπιστική Δράση για τα Παιδιά 2015 και όλες οι σχετικές πληροφορίες για κάθε χώρα είναι διαθέσιμα στο www.unicef.org/appeals