X

«Ναυάγησαν» οι ειρηνευτικές συνομιλίες για την ουκρανική κρίση

Άκαρπες απέβησαν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στο Μινσκ για την ουκρανική κρίση.

Ant1news



Δίχως να υπάρξει καμία συμφωνία και μέσα σε κλίμα έντασης τερματίστηκαν οι ειρηνευτικές συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στο Μινσκ μεταξύ του Κιέβου και των φιλορώσων αυτονομιστών, με στόχο να τερματιστούν οι εχθροπραξίες στα ανατολικά της χώρας.

Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις τερματίστηκαν χωρίς να υπάρξει καμιά συμφωνία, ανακοίνωσε ο απεσταλμένος του Κιέβου, ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας, Λέονιντ Κούτσμα, κατηγορώντας τους φιλορώσους αυτονομιστές για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων.

«Οι διαβουλεύσεις του Μινσκ απέτυχαν», είπε ο Κούτσμα στο ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ, σημειώνοντας ότι οι ηγέτες των λαϊκών δημοκρατιών που έχουν ανακηρύξει οι φιλορώσοι αυτονομιστές που είχαν υπογράψει τις προηγούμενες συμφωνίες δεν πήγαν στο Μινσκ και πως οι απεσταλμένοι τους «αρνήθηκαν να συζητήσουν» τη λήψη «μέτρων για την άμεση αποκατάσταση μιας κατάπαυσης του πυρός και απόσυρσης των βαρέων όπλων» από τη γραμμή επαφής.

Ο απεσταλμένος του Κιέβου ξεκαθάρισε, δε, ότι «η ουκρανική πλευρά δεν αποδέχεται κανένα τελεσίγραφο».

Οι διαπραγματεύσεις της λεγόμενης Ομάδας Επαφής, στην οποία συμμετέχουν ο Κούτσμα, αντιπρόσωποι της Ρωσίας, του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και οι φιλορώσοι αυτονομιστές, διήρκεσαν περίπου τέσσερις ώρες στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, όπου είχαν υπογραφεί τον περασμένο Σεπτέμβριο οι ειρηνευτικές συμφωνίες, που όμως έχουν παραβιαστεί επανειλημμένα.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, συζήτησαν σχετικά με την κλιμάκωση της βίας στη νοτιοανατολική Ουκρανία, σε τηλεφωνική συνδιάλεξή τους, όπως ανέφερε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του.

Σημειώνεται ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές είχαν προειδοποιήσει χθες με κλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Ουκρανία εάν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις.