X

Στους δρόμους οι Πορτογάλοι για σχέδιο ιδιωτικοποίησης της κυβέρνησης

Την αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση της πορτογαλικής κρατικής αεροπορικής εταιρείας TAP εξέφρασαν εκατοντάδες διαδηλωτές στη Λισαβόνα.

Ant1news



Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το αεροδρόμιο της Λισαβόνας πραγματοποίησαν σήμερα περίπου 300 διαδηλωτές, τασσόμενοι κατά της ιδιωτικοποίησης της πορτογαλικής κρατικής αεροπορικής εταιρείας TAP, την οποία προωθεί εκ νέου η κεντροδεξιά κυβέρνηση.

«Η TAP ανήκει σε όλους μας!», φώναζαν οι διαδηλωτές, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα ενός κινήματος πολιτών το οποίο δημιουργήθηκε για να αγωνιστεί εναντίον της αποκρατικοποίησης της επιχείρησης, με την υποστήριξη ενός συνδικάτου εργαζομένων στον δημόσιο αερομεταφορέα.

«Οι αιτήσεις και οι διαμαρτυρίες δεν αρκούν, πρέπει να κάνουμε περισσότερα προκειμένου η κυβέρνηση να ακούσει τη φωνή του λαού», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας από τους οργανωτές της κινητοποίησης.

Η πορτογαλική κυβέρνηση είχε αποτύχει να ιδιωτικοποιήσει την TAP, τον Δεκέμβριο του 2012, όμως στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου αποφάσισε να προωθήσει και πάλι την αποκρατικοποίηση της εταιρείας, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις. 

Η Λισαβόνα θέτει ως όρους ο αγοραστής της TAP να διατηρήσει το ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης για τουλάχιστον πέντε χρόνια και να ανακεφαλαιοποιήσει την εταιρεία, η οποία έχει χρέη που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ.