X

Επετεύχθη συμφωνία εκεχειρίας στην Ουκρανία

Την είδηση επιβεβαίωσαν όλοι οι ηγέτες που συμμετείχαν στη σύνοδο του Μινσκ. Τηλεφωνική επικοινωνία Κοτζιά-Λαβρώφ.

Ant1news

Το Κίεβο και οι φιλορώσοι αντάρτες υπέγραψαν οδικό χάρτη για την ειρήνευση στην Ουκρανία, ανακοίνωσαν χωριστά οι πρόεδροι της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, της Ουκρανίας  Βίκτορ Ποροσένκο και από κοινού ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ  με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ.

«Η Ομάδα Επαφής  υπέγραψε έγγραφο που ετοιμάσαμε εν μέσω μεγάλης έντασης», δήλωσε ο Πέτρο Ποροσένκο. Η δήλωσή του επιβεβαιώθηκε από τον πρόεδρο της Ρωσίας.

«Αυτό το κείμενο αντιμετωπίζει όλα τα ζητήματα και υπεγράφη από την Ομάδα Επαφής και τους αυτονομιστές», δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ στην κοινή δήλωσή του με την Αγγελα Μέρκελ.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους έπειτα από συνομιλίες 16 ωρών , ο πρόεδρος της Ρωσίας ανακοίνωσε: «Κατορθώσαμε να συμφωνήσουμε στα κύρια ζητήματα» προσθέτοντας ότι η κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε ισχύ στις 15 Φεβρουαρίου.

Απόψεις για το αποτέλεσμα των συνομιλιών στο Μινσκ σχετικά με την κρίση στην Ανατολική Ουκρανία, καθώς και για τη συμφωνία εκεχειρίας που αποφασίστηκε αντήλλαξαν, τηλεφωνικά, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς,  με τον Ρώσο ομόλογό του Σ. Λαβρώφ .

Τη συμφωνία ειρήνευσης για την Νοτιοανατολική Ουκρανία σχολίασε το ΚΚΕ επισημαίνοντας πως "περιέχει το στοιχείο ενός προσωρινού συμβιβασμού μεταξύ των δυνάμεων που συγκρούστηκαν με αιματηρό τρόπο".

"Οι συμβιβασμοί κι οι συμφωνίες"., σύμφωνα με το ΚΚΕ, "δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την ειρήνη και την ασφάλεια στους λαούς, όσο παραμένει το ίδιο το σύστημα που γεννάει τους ανταγωνισμούς, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους".