X

Φονικές συγκρούσεις στην Ουκρανία παρά την εκεχειρία

Πάνω από δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες στην ανατολική Ουκρανία, παρά την εκεχειρία που συμφωνήθηκε στο Μινσκ.

Ant1news



Στην κόψη του ξυραφιού παραμένει η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία, λίγες ώρες μετά την εκεχειρία που συμφωνήθηκε την Πέμπτη στο Μινσκ. Όπως ανακοίνωσαν οι ουκρανικές αρχές, αλλά και οι φιλορώσοι αυτονομιστές, οκτώ Ουκρανοί στρατιώτες και τρεις πολίτες σκοτώθηκαν το τελευταίο 24ωρο και 34 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις ανάμεσα σε φιλορώσους αυτονομιστές στην περιοχή του Ντονμπάς, παρά την συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, η οποία, πάντως, δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί.

Ο ουκρανικός στρατός υποστήριξε ότι οι συγκρούσεις ήταν εξαιρετικά σφοδρές στα περίχωρα του Ντεμπάλτσεβε, της στρατηγικής σημασίας πόλης που συνδέει τις δύο κυριότερες περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες, όπου οι αυτονομιστές επιτέθηκαν στις κυβερνητικές δυνάμεις που έχουν τον έλεγχο της πόλης με ρουκέτες και πυρά.

Σε ότι αφορά τη συμφωνία για την εκεχειρία, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ανέφερε ότι οι ηγέτες της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας βρίσκονται σε επικοινωνία σχετικά με την ουκρανική κρίση και ότι αναμένει μέσα στις επόμενες ημέρες να καθοριστεί μία ημερομηνία για τηλεφωνική επικοινωνία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA. Σύμφωνα με το RIA, ο Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι η Μόσχα αναμένει την εφαρμογή όλων των σημείων της ειρηνευτικής συμφωνίας.

Στο κείμενο που υπεγράφη από την Ομάδα Επαφής μετά τις συναντήσεις Πούτιν, Ποροσένκο, Μέρκελ και Ολάντ επισημαίνεται πως θα γίνει σεβαστή η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Επιπλέον, οι τέσσερις ηγέτες συμφώνησαν σε τακτικές συναντήσεις για επιτήρηση της συμφωνίας.

Επίσης, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, τον οποίο επικαλείται σήμερα η ρωσική εφημερίδα Kommersant, σημείωσε ότι η Μόσχα επιθυμεί την άμεση εφαρμογή της εκεχειρίας, αλλά οι φιλορώσοι αυτονομιστές υποστηρίζουν ότι θα ήταν δύσκολο να συμβεί κάτι τέτοιο πριν από την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου.

Αναφερόμενος στην αιχμάλωτη ουκρανή πιλότο Νάντια Σαβτσένκο, ο Πεσκόφ σημείωσε πως στις συνομιλίες στο Μινσκ, η Ρωσία δεν συμφώνησε κάτι για την πιθανή απελευθέρωσή της, όπως υποστήριξε ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο. Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, η υπόθεση της 33χρονης Σαβτσένκο, που βρίσκεται φυλακισμένη στη Ρωσία, θα εξεταστεί από ρωσικό δικαστήριο.

Η εκεχειρία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τα μεσάνυχτα του Σαββάτου προς Κυριακή και εντός 14 ημερών οι δύο πλευρές συμφώνησαν να έχουν αποσύρει τον βαρύ οπλισμό τους από τις γραμμές του μετώπου.