X

Lazard: Το 2010 θα έπρεπε να είχε διαγραφεί το ελληνικό χρέος

Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι ο Αρμαγεδδών, ένα σενάριο της Αποκάλυψης.

Ant1news

Ένα πολύ αποκαλυπτικό και συνάμα μακροσκελές ρεπορτάζ, φιλοξενεί το γαλλικό περιοδικό «Paris Match», με την συνδρομή του γενικού διευθυντή της Lazard, Ματιέ Πίγκας, στο οποίο περιγράφονται όλες οι ενέργειες και ο τρόπος που λαμβάνονται οι αποφάσεις μεταξύ του Πίγκας, του Τσίπρα και του Βαρουφάκη.

«Δουλεύουμε συνεχώς, ενίοτε δεν κοιμόμαστε και όταν δεν μιλάμε στο τηλέφωνο, ανταλλάσουμε συνεχώς SMS». Το περιοδικό κάνει μια αναφορά στην κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και πιάνει το νήμα της αφήγησης οκτώ μέρες μετά τις ελληνικές εκλογές, όταν ο κ. Πίγκας ανέβηκε στο ιδιωτικό του Falkon, προκειμένου να μεταβεί στην Αθήνα και να προτείνει τις υπηρεσίες του.

Το περιοδικό περιγράφει την πρώτη του συνάντηση με τον έλληνα υπουργό Οικονομικών και την κοινή επιστροφή τους στο Παρίσι, ενώ αφιερώνει σημαντικό χώρο στην παρουσίαση του κ. Βαρουφάκη που μαζί με τον κ. Τσίπρα, βρίσκονται στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος.

Αναφορικά με το χρέος της Ελλάδας, ο Πιγκάς είναι ξεκάθαρος: «Οι Ευρωπαίοι έκαναν ένα λάθος. Το 2011 θα έπρεπε να αναγνωρίσουν ότι η Ελλάδα ήταν χρεοκοπημένη και θα έπρεπε από τότε να έχουν σβήσει το χρέος της» λέει ο Πιγκάς και προσθέτει: Αυτό το λάθος έχει εν μέρει αναγνωριστεί σήμερα. Ωστόσο, η Ελλάδα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και εξ αιτίας της: σπατάλες, φοροδιαφυγή σε όλα τα στρώματα, ένα τεράστιο δημόσιο, κρυφές χαρισματικές πράξεις όπως στην Εκκλησία και στους εφοπλιστές που δεν πληρώνουν φόρους.

Ο κι. Πίγκας μιλάει και για το σοκ των δύο συνοδοιπόρων του, Τσίπρα και Βαρουφάκη, στις πρώτες τους επαφές στην Ευρώπη, όταν συνειδητοποίησαν ότι, ότι «δεν υπάρχει κοινό σημείο ανάμεσα στους Σοσιαλδημοκράτες της Γαλλίας και της Ιταλίας με τη νέα ελληνική κυβέρνηση. Ο Φρανσουά Ολάντ αρκέστηκε να δηλώσει ότι πρέπει να ευρεθεί μια λύση». Σοκ ήταν επίσης και η απόφαση της ΕΚΤ να κόψει τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών. Ήταν σοκ να ακούνε τον Σόιμπλε να δηλώνει μπροστά στον Έλληνα ομόλογό του ότι «συμφώνησαν πως διαφωνούν».

Την περασμένη Κυριακή ο Πρωθυπουργός ανέβηκε στο βήμα του κοινοβουλίου και για μια ακόμη φορά δεν δίστασε να κάνει επίκληση της Ιστορίας και της γερμανικής κατοχής: «Υπάρχει μια ηθική υποχρέωση απέναντι στο λαό μας, απέναντι στους λαούς που έδωσαν το αίμα τους ενάντια στον Ναζισμό, να απαιτήσουμε από τη Γερμανία πολεμικές αποζημιώσεις», συνεχίζει το δημοσίευμα του περιοδικού.

Το γαλλικό περιοδικό αναφέρει ότι, ο Ματιέ Πιγκάς είναι συνηθισμένος στις ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις που οδηγούν ακόμη και στο χάος. Αλλά είναι αισιόδοξος παρά το γεγονός ότι οι νύχτες του είναι άγρυπνες και η αγωνία του διαρκής. «Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι ο Αρμαγεδδών, ένα σενάριο της Αποκάλυψης. Όλοι θα έχαναν από αυτό. Γιατί αν αποδειχθεί ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν υπάρχει και ότι μόλις μια χώρα-μέλος βρίσκεται σε δυσκολία το εγκαταλείπουν, τότε θα υπάρχει φαινόμενο ντόμινο. Αύριο θα είναι η σειρά της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας για να δεχθούν επιθέσεις από τις αγορές. Είναι λοιπόν προς το συμφέρον όλων των Ευρωπαίων να ευρεθεί μια συμφωνία».