X

Βερολίνο: Έχει κλείσει οριστικά το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων

Δεν θα γίνει καμία τέτοια συζήτηση με την Ελλάδα τόνισε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, παραπέμποντας στα σημερινά προβλήματα.

Ant1news

Το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων έχει οριστικά διευθετηθεί, τόνισε κατ' επανάληψη σήμερα ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, επισημαίνοντας ότι η Γερμανία έχει αναγνωρίσει την ηθική και ιστορική ευθύνη της για τις ενέργειες των Ναζί, κατά τη διάρκεια του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου. 

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ ανέφερε ότι δεν θα γίνει τέτοια συζήτηση με την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι υπάρχει ο δρόμος του διεθνούς Δικαίου. Εκτίμησε δε ότι όλη αυτή η συζήτηση είναι λάθος και παρέπεμψε στα σημερινά σοβαρά προβλήματα, για τα οποία, όπως είπε, δεν βοηθά η «συναισθηματικοποίηση».

Χθες ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής τόνισε ότι η "νέα Ελληνική Κυβέρνηση θα στηρίξει πραγματικά και με όλες τις δυνάμεις της, την πρωτοβουλία για την ανασύσταση, επανασυγκρότηση και αναβάθμιση της επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών και του αναγκαστικού κατοχικού δανείου προς την Ελλάδα."

Υπενθυμίζεται ακόμα ότι τελικά σύσσωμο το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε την πρόταση της Προέδρου του για τη σύσταση επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου.