X

Εικόνες φρίκης στον τόπο της αεροπορικής τραγωδίας

Νεκροί και οι 150 επιβαίνοντες. Βρέθηκε ένα από τα μαύρα κουτιά. Μυστήριο καλύπτει τις συνθήκες της συντριβής του αεροσκάφους της Germanwings.

Ant1news

«Διαμελισμένα πτώματα ανάμεσα σε καπνισμένα συντρίμμια, που έχουν διασκορπιστεί σε μεγάλη απόσταση…» έτσι περιέγραψαν διασώστες τον τόπο της συντριβής του μοιραίου αεροσκάφους σε απόκρημνη πλαγιά των γαλλικών Άλπεων, εκφράζοντας τη σιγουριά τους πως δεν υπάρχουν επιζώντες.

Ένα Airbus Α320 της Germanwings, θυγατρικής της Lufthansa, συνετρίβη κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες σε πλαγιά των γαλλικών Άλπεων, παρασύροντας στο θάνατο τους 150 επιβαίνοντες, μεταξύ των οποίων και 16 μαθητές που επέστρεφαν από εκδρομή.

Το μοιραίο αεροπλάνο εκτελούσε την πτήση 4U 9525 από τη Βαρκελώνη με προορισμό το Ντίσελντορφ της Γερμανίας. Ενώ πετούσε πάνω από τις νότιες γαλλικές Άλπεις, άρχισε να χάνει απότομα ύψος και από τα 38.000 πόδια βρέθηκε στα 6.000 πόδια μέσα σε διάστημα 8 λεπτών, πριν συντριβεί τελικά σε υψόμετρο 1.500 μέτρων.

Ένα από τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους εντοπίστηκε στον τόπο της τραγωδίας και από την εξέτασή του, οι εμπειρογνώμονες προσδοκούν να ρίξουν φως στα αίτια της τραγωδίας.

Οι γαλλικές αρχές άφησαν ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, συμπεριλαμβανομένης και της τρομοκρατικής ενέργειας, ωστόσο η γερμανική Lufthansa ανακοίνωσε πως το αντιμετωπίζει ως «ατύχημα» και ότι «κάθε άλλο σενάριο δεν είναι παρά εικασία».

Στη μοιραία πτήση ταξίδευαν 67 Γερμανοί, 45 Ισπανοί και ένας Βέλγος, σύμφωνα με τα διασταυρωμένα στοιχεία των επιβατών. Μεταξύ των θυμάτων συγκαταλέγονται 16 μαθητές και δύο δάσκαλοι του γερμανικού λυκείου Joseph Koenig στην πόλη Haltern am See της βορειοδυτικής Γερμανίας.

Η Όπερα Liceu της Βαρκελώνης επιβεβαίωσε ότι δύο καλλιτέχνες από την Όπερα του Ντίσελντορφ ταξίδευαν στην πτήση 4U 9525 της Germanwings. Πρόκειται για τον Όλεγκ Μπρίγιακ, με καταγωγή από το Καζακστάν, και τη Γερμανίδα Μαρία Ράντνερ, που επέστρεφαν στη Γερμανία μετά από εμφανίσεις του στην Ισπανία.

Στον αντίποδα, άγιο είχαν οι ποδοσφαιριστές μιας ομάδας της Γ' κατηγορίας της Σουηδίας, που επρόκειτο να ταξιδέψουν με το αεροσκάφος που συνετρίβη στις γαλλικές Άλπεις. Τα μέλη της ομάδας σώθηκαν όταν αποφάσισαν, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, να αλλάξουν σχέδια και να επιστρέψουν στην πατρίδα τους μέσω Μονάχου και όχι μέσω Ντίσελντορφ.

Τα συνεργεία διάσωσης που επιχειρούν κάτω από αντίξοες συνθήκες στην περιοχή, διέκοψαν τις έρευνες όταν έπεσε στο σκοτάδι. Το ενδεχόμενο να υπάρχει κάποιος επιζών στα συντρίμμια του αεροσκάφους είναι μηδαμινό, σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές, οι οποίες επισημαίνουν ότι θα χρειαστούν αρκετές ημέρες έως ότου εντοπιστούν όλες οι σοροί, καθώς είναι διασκορπισμένες σε μεγάλη απόσταση.

Ήταν το χειρότερο αεροπορικό δυστύχημα στη Γαλλία μετά τη συντριβή του Κονκόρντ, πριν από 15 χρόνια, έξω από το Παρίσι. Τα Airbus A320 θεωρούνται από τα πιο ασφαλή αεροσκάφη.