X

Αναζητούνται απαντήσεις στο δεύτερο μαύρο κουτί του μοιραίου Airbus

Τα συνεργεία έρευνας συνεχίζουν να αναζητούν στις γαλλικές Άλπεις το δεύτερο μαύρο κουτί του μοιραίου Airbus που θα φωτίσει τα πραγματικά αίτια του δυστυχήματος.

Ant1news

Του Γιώργου Παπακωνσταντίνου

Άκαρπες είναι ακόμα οι έρευνες, στις απόκρημνες πλαγιές των γαλλικών Άλπεων, για τον εντοπισμό του περιεχομένου του δεύτερου μαύρου κουτιού του Airbus A320 της αεροπορικής εταιρείας Germanwings.

Το  2ο μαύρο κουτί περιέχει σύμφωνα με τους ειδικούς τα δεδομένα εκείνα που θα φώτιζαν τα πραγματικά αίτια του δυστυχήματος: Το ύψος και την κατεύθυνση του αεροσκάφους, το απόθεμα καυσίμων, τη θερμοκρασία και την πίεση της καμπίνας και την κατάσταση όσων βρίσκονταν στο πιλοτήριο. Ανατρέποντας έτσι, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, την άστοχη ενέργεια των αρχών που δημοσιοποίησαν ότι στο πρώτο μαύρο κουτί έχει καταγραφεί η αναπνοή του συγκυβερνήτη, Αντρέας Λούμπιτς.

Μεγαλύτερες διαστάσεις στο θρίλερ δίνει και η κατάρριψη από τους ίδιους εμπειρογνώμονες της πληροφορίας που έδωσε ο εισαγγελέας της Μασσαλίας, ότι άκουσε στις καταγραφές τον Λούμπιτς να ενεργοποιεί το σύστημα καθόδου, δεδομένο που μόνο στο δεύτερο μαύρο κουτί μπορεί να υπάρχει.

Εκτεθειμένες είναι, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Αεροπορικής Ασφάλειας της Γαλλίας, οι αρχές και για την παράλειψή τους να αναφέρουν και την καταγραφή του ειδικού συναγερμού που θα χτυπούσε όταν ο πιλότος, σύμφωνα με το βασικό σενάριο, προσπάθησε πληκτρολογώντας τον κωδικό να ξεκλειδώσει την πόρτα του κοκπιτ.

Ενδεικτική της καχυποψίας με την οποία αντιμετωπίζουν τα ευρήματα των αρχών είναι και η στάση της ένωσης των γάλλων πιλότων, που προχώρησαν σε μηνύσεις, για την διαρροή των πληροφοριών από το πρώτο μαύρο κουτί στους New York Times.

Αίσθηση προκαλεί και το γεγονός ότι κανένας από τους γιατρούς που είχαν διαγνώσει τα προβλήματα του Λούμπιτς, δεν βγήκε από το οχυρό του απορρήτου για να προειδοποιήσει έστω την εταιρεία.

Όπως λένε πάντως οι ειδικοί, ακόμη και εάν εντοπιστεί το δεύτερο μαύρο κουτί απαιτείται αρκετός χρόνος για την αποκωδικοποίηση και ανάλυση των καταγραφών του.