X

Die Zeit προς Έλληνες: Και οι Γερμανοί υπέφεραν από τους ναζί

Η γερμανική εφημερίδα αναφέρετε στην αποτίμηση του κ. Μάρδα για τις γερμανικές επανορθώσεις τις οποίες αποτιμά σε 278,7 δις. ευρώ.

Ant1news

Η αλήθεια είναι ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα η γερμανική κοινή γνώμη αλλά και τα γερμανικά ΜΜΕ, αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την στάση της ελληνικής κυβέρνησης που έχει φέρει και πάλι στο προσκήνιο το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Δημοσίευμα της Die Zeit υπογραμμίζει ότι για πρώτη φορά από ελληνικής πλευράς έχουμε μια συγκεκριμένη κοστολόγηση των απαιτήσεων της. Αυτή διατυπώθηκε δια στόματος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Δημήτρη Μάρδα, ο οποίος ανέφερε ότι το ποσό είναι 278,7 δις. ευρώ.

Το ποσό αυτό υπολογίστηκε από επιτροπή της βουλής και η γερμανική εφημερίδα τονίζει πως υπάρχει αναλυτική μελέτη για τις γερμανικές αποζημιώσεις, αλλά ότι υπάρχουν και άλλες εκτιμήσεις που τοποθετούν το ποσό ανάμεσα στα 269 και τα 332 δις. ευρώ, προσθέτοντας όμως ότι η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί τι θέμα λήξαν.

Ο υπογράφων το άρθρο συμπληρώνει, «Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας είχε δηλώσει στο κοινοβούλιο τον Μάρτιο ότι με την σύσταση της επιτροπής θα τιμηθούν όλα τα θύματα του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Η Ελλάδα όμως δεν πρέπει να ξεχνά ότι και  οι Γερμανοί υπέφεραν από τους Ναζί».

 Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης και η σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια, τονίζοντας ότι αυτό ήταν προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης Τσίπρα.