X

Ψάχνουν τις 400 ψυχές που χάθηκαν στα νερά της Μεσογείου

Κανένα νέο στοιχείο για τους 400 μετανάστες που αγνοούνται από την Κυριακή στη Μεσόγειο.

Ant1news



Κανένα επιζώντα από τους περίπου 400 μετανάστες, που αγνοούνται στη Μεσόγειο, σύμφωνα με εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, δεν έχει εντοπίσει η ιταλική ακτοφυλακή, η οποία πραγματοποιεί έρευνες για την τύχη τους.

Αν επιβεβαιωθούν οι πρώτες μαρτυρίες, «αυτές οι τελευταίες ημέρες θα αποδειχθούν μεταξύ των πιο φονικών στα πιο επικίνδυνα νερά του κόσμου για τους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο», ανέφερε σήμερα η περιφερειακή διευθύντρια του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), Τζούντιθ Σάντερλαντ.

Συνολικά περίπου 400 μετανάστες αγνοούνται μετά το ναυάγιο ενός πλοίου την Κυριακή στη Μεσόγειο, σύμφωνα με τους περίπου 150 επιζήσαντες που έφτασαν την Τρίτη το πρωί στην Ιταλία και ρωτήθηκαν σχετικά από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και τη μη κυβερνητική οργάνωση Save the Children. 

Από πλευράς του, το ιταλικό Λιμενικό επιβεβαίωσε ότι διέσωσε 145 μετανάστες, που είχαν γαντζωθεί στο πλοιάριο που τους μετέφερε και το οποίο ανατράπηκε στη μέση της Μεσογείου. Όμως είναι αδύνατο μέχρι στιγμής να εξακριβωθεί αν το ναυάγιο στο οποίο επενέβη την Κυριακή το Λιμενικό, είναι το ίδιο με αυτό στο οποίο αναφέρονται οι δύο οργανώσεις.

Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο διοικητής Φίλιππο Μαρίνι, εκπρόσωπος του ιταλικού Λιμενικού, τόνισε σήμερα ότι δεν έχει εντοπιστεί κανένας άλλος επιζών μετά το ναυάγιο της Κυριακής, παρά τις διεξοδικές έρευνες που συνεχίστηκαν στην περιοχή τη Δευτέρα και την Τρίτη. Δεν εντοπίστηκε «κανένας επιζών ή στοιχείο που να επιτρέπει να πιστέψουμε ότι υπήρξαν και άλλα θύματα ή επιζώντες», υπογράμμισε ο Μαρίνι. 

Κατά την επέμβασή του την Κυριακή το ιταλικό Λιμενικό διέσωσε 145 ανθρώπους, ενώ περισυνέλεξε και εννέα πτώματα κοντά σε ένα πλοιάριο που βυθιζόταν. Δεν αποκλείεται στο πλοιάριο να επέβαιναν πολλοί περισσότεροι άνθρωποι, πρόσθεσε ο Μαρίνι.

Οι επιζώντες του ναυαγίου, όταν ρωτήθηκαν από τον ΔΟΜ και τη Save the Children, ανέφεραν ότι στο πλοιάριο επέβαιναν συνολικά 500 με 550 άνθρωποι, εκ των οποίων πολλοί νεαροί, διευκρίνισε σήμερα ο εκπρόσωπος του ΔΟΜ στη Ρώμη Φλάβιο ντι Τζιάκομο. 

Η νέα τραγωδία στα νερά της Μεσογείου έχει ήδη προκαλέσει τον οργή πολλών μη κυβερνητικών οργανώσεων και διεθνών οργανισμών.

«Ο απαράδεκτος αριθμός των θυμάτων δεν θα σταματήσει να αυξάνεται, αν η ΕΕ δεν δράσει τώρα για να διασφαλίσει επιχειρήσεις διάσωσης σε όλη τη Μεσόγειο», επισήμανε η περιφερειακή διευθύντρια του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Ο ΔΟΜ έχει ήδη καταγράψει περισσότερους από 500 θανάτους μεταναστών στη Μεσόγειο από την έναρξη της χρονιάς, πριν από τη νέα αυτή τραγωδία, σε σχέση με 47 την ίδια περίοδο πέρυσι.

«Οι αναχωρήσεις δεν μειώνονται: ο φόβος του θανάτου δεν αποτρέπει», ανέφερε στον λογαριασμό της στο Twitter η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στην νότια Ευρώπη Καρλότα Σάμι. 

Σημειώνεται ότι ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο ζήτησε τη Δευτέρα από τις νομαρχίες να βρουν αμέσως 6.500 καταλύματα, κυρίως στο βόρειο και το κεντρικό τμήμα της χώρας.