X

«Πονοκέφαλος» για τη Μέρκελ το σκάνδαλο κατασκοπείας

Το σκάνδαλο με τις υποκλοπές που φέρεται ότι έκανε η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών για λογαριασμό της NSA πλησιάζει κι άλλο την καγκελαρία, σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ.

Ant1news



Σε δύσκολη θέση έχει περιέλθει η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, καθώς ένας από τους πιο στενούς της συνεργάτες, ο υπουργός εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ, κατηγορείται ότι ως επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας του, γνώριζε ότι Αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) παρακολουθούσε τα τηλέφωνα της καγκελαρίας, αλλά και της προεδρίας στη Γαλλία και την Κομισιόν, χωρίς να κάνει τίποτα και χωρίς να ενημερώσει την καγκελάριο.

Το σκάνδαλο γίνεται ενοχλητικότερο για την κυβέρνηση, αφού προκύπτει ότι οι μυστικές υπηρεσίες όχι απλά έκαναν ότι δεν ήξεραν, αλλά βοηθούσαν την αμερικανική πολιτική κατασκοπεία και μάλιστα την εποχή που η Μέρκελ εξέφραζε την οργή της επειδή η NSA παρακολουθούσε την ίδια, σύμφωνα και με τις αποκαλύψεις του Εντουαρντ Σνόουντεν.

Ο υπουργός δηλώνει αθώος των κατηγοριών, ενώ η καγκελαρία επί του παρόντος στηρίζει τον στενό συνεργάτη της Μέρκελ, που θεωρείτο και διάδοχός της.

«Η υπόθεση της BND (γερμανική υπηρεσία πληροφοριών) κλιμακώνεται και φτάνει την καγκελαρία», είναι ο τίτλος της συντηρητικής εφημερίδα Die Welt, ενώ η Bild χαρακτηρίζει «υποκριτική» την δήλωση της καγκελαρίου το 2014, μετά τις αποκαλύψεις ότι η NSA παρακολουθούσε ένα από τα κινητά της τηλέφωνα, πως «δεν γίνεται να κατασκοπεύεις τους φίλους σου».

«Στην καλύτερη περίπτωση, η καγκελάριος δεν θα ήθελε να ξέρει αυτό που η NSA μηχανευόταν στο γερμανικό έδαφος -στην προκειμένη περίπτωση την κατασκοπεία των 'φίλων' μας στην Ευρώπη», επισημαίνει η εφημερίδα με την μεγαλύτερη κυκλοφορία στην Γερμανία.