X

Υπέρ της καταβολής των γερμανικών αποζημιώσεων ο Πρόεδρος Γκάουκ

Σε συνέντευξη του Γερμανού Προέδρου, που θα δημοσιευθεί το Σάββατο, ο κ. Γκάουκ υποστηρίζει το αίτημα της Αθήνας.

Ant1news

Αψηφώντας την επίσημη θέση της γερμανικής κυβέρνησης για τη μη καταβολή των αποζημιώσεων για τις ναζιστικές θηριωδίες στην Ελλάδα, ο Πρόεδρος της Γερμανίας, Γιοακίμ Γκάουκ, τάχθηκε ανοιχτά υπέρ του δίκαιου αιτήματος της Αθήνας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, η οποία θα δημοσιευθεί το Σάββατο, ο κ. Γκάουκ ανέφερε: «Είμαστε οι απόγονοι εκείνων που έσπειραν την καταστροφή στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μεταξύ άλλων και στην Ελλάδα, για την οποία ντρεπόμαστε που τόσο λίγα γνωρίζαμε επί πολλά χρόνια».

«Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε ως μία χώρα που σέβεται την Ιστορία είναι να εξετάσουμε τι πιθανότητες υπάρχουν για την καταβολή επανορθώσεων», τονίζει ο Πρόεδρος της Γερμανίας.

Η Αθήνα αξιώνει από το Βερολίνο αποζημιώσεις που ανέρχονται σε 278,7 δισεκ. ευρώ για τις θηριωδίες των Ναζί στην Ελλάδα. Από την πλευρά της η γερμανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θεωρεί το θέμα λήξαν.

Τον περασμένο μήνα, ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ χαρακτήρισε «ανόητο» το ελληνικό αίτημα για καταβολή αποζημιώσεων.

Ο Γιόακιμ Γκάουκ, πρώην πάστορας από την Ανατολική Γερμανία, έχει αψηφήσει ανοιχτά στο παρελθόν τις επίσημες θέσεις της γερμανικής κυβέρνησης. Το ίδιο είχε κάνει και στο θέμα της γενοκτονίας των Αρμενίων, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις κυβερνητικών στελεχών.