X

Αυστρία: Ζητά εξηγήσεις από τη Γερμανία για το σκάνδαλο κατασκοπείας

Κατέθεσε μήνυση με την κατηγορία της «μυστικής παρακολούθησης σε βάρος της Αυστρίας».

Ant1news




Μήνυση κατ' αγνώστων υπέβαλαν οι αυστριακές αρχές και ζήτησαν «εξηγήσεις» από τη Γερμανία έπειτα από τις πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στον Τύπο, σύμφωνα με τις οποίες οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν στόχους στην Αυστρία για λογαριασμό των ΗΠΑ.

Η μήνυση κατατέθηκε σήμερα στην εισαγγελία της Βιέννης και αφορά την κατηγορία της «μυστικής παρακολούθησης σε βάρος της Αυστρίας», ανέφερε η υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, όπως μετέδωσε το αυστριακό ειδησεογραφικό πρακτορείο APA.

Οι γερμανικές εφημερίδες, βασιζόμενες σε απόρρητα έγγραφα, υποστήριξαν ότι η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών BND (Bundesnachrichtendienst) κατασκόπευε ευρωπαϊκές εταιρείες και Ευρωπαίους πολιτικούς κατόπιν αιτήματος της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA), ενώ η εφημερίδα Bild έγραψε ότι μεταξύ των στόχων ήταν και Αυστριακοί πολιτικοί.

Κατόπιν τούτου, η Αυστρία ζητά από τη Γερμανία «να διαλευκάνει πλήρως» την υπόθεση και για τον σκοπό αυτό θα χρησιμοποιήσει και «τη διπλωματική οδό», εκτός της δικαστικής, πρόσθεσε η υπουργός Εσωτερικών, σημειώνοντας ότι «αυτές οι δύο οδοί είναι σημαντικές και ορθές».