X

Δημοψήφισμα για Brexit ανακοίνωσε η βασίλισσα Ελισάβετ

Το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί μετά την επαναδιαπραγμάτευση των όρων υπό τους οποίους μετέχει η Βρετανία στην ΕΕ.

Ant1news


Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε και επίσημα, την Τετάρτη,  ότι θα προωθήσει νομοσχέδιο για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, μέχρι τα τέλη του 2017, με το ερώτημα της παραμονής ή μη της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Την ανακοίνωση έκανε η βασίλισσα Ελισάβετ κατά στην έναρξη των εργασιών του κοινοβουλίου, όπου διαβάζει το πρόγραμμα της κυβέρνησης. 

«Η κυβέρνησή μου θα επαναδιαπραγματευθεί τη σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα επιδιώξει τη μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς όφελος όλων των χωρών-μελών», είπε η βασίλισσα ενώπιον των βουλευτών και των υπουργών της κυβέρνησης Κάμερον.

 

Οι λεπτομέρειες του νομοσχεδίου θα παρουσιαστούν την Πέμπτη κι εν συνεχεία θα συζητηθούν στη Βουλή των Κοινοτήτων. Το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί μετά την επαναδιαπραγμάτευση των όρων υπό τους οποίους μετέχει η Βρετανία στην ΕΕ. 

Ο Κάμερον, που τάσσεται υπέρ της παραμονής της Βρετανίας σε μια «μεταρρυθμισμένη» ΕΕ, συναντήθηκε την Δευτέρα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του παρουσίασε τους στόχους του. Την Πέμπτη θα δειπνήσει στο Παρίσι με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και την Παρασκευή θα συναντηθεί, στο Βερολίνο, με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ . 

Η κυβέρνηση Κάμερον, σκοπεύει επίσης να ψηφίσει νομοσχέδιο με το οποίο θα «παγώνει» τους φόρους των νοικοκυριών μέχρι το 2020. Επιπροσθέτως, θα αυξηθεί το αφορολόγητο όριο κατά 2.000 λίρες για να φτάσει, μέχρι το 2020, στις 12.500 λίρες (17.600 ευρώ) ώστε να διασφαλιστεί ότι οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό δεν θα πληρώνουν φόρο εισοδήματος για τις 30 πρώτες ώρες εργασίας τους κάθε εβδομάδα.