X

Ο Κάμερον έδειξε την… έξοδο στους υπουργούς που θέλουν Brexit

O Βρετανός Πρωθυπουργός κάλεσε όσους υπουργούς διαφωνούν με την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ να παραιτηθούν.

Ant1news



Δύο επιλογές άφησε στους υπουργούς του ο Βρετανός Πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, ενόψει του επικείμενου δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στο ευρώ: είτε να ταχθούν υπέρ της παραμονής, είτε να παραιτηθούν. 

Ο Κάμερον προειδοποίησε την Κυριακή στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G7 στη Γερμανία πως οι υπουργοί πρέπει να ακολουθήσουν τη γραμμή του, που προβλέπει επαναδιαπραγμάτευση των όρων παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, προτού υποβληθεί το ερώτημα για την έξοδο ή την παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στον βρετανικό λαό έως το τέλος του 2017.

«Αν θέλετε να αποτελείτε μέρος της κυβέρνησης, θα πρέπει να υποστηρίξετε την ιδέα ότι έχουμε δεσμευθεί σε μία διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης ενόψει του δημοψηφίσματος και ότι θα καταλήξει σε ένα θετικό αποτέλεσμα», διεμήνυσε ο Κάμερον. «Η κυβέρνηση δεν είναι ουδέτερη ως προς το θέμα αυτό. Η πολιτική μας είναι σαφής: να επαναδιαπραγματευθούμε, να καταλήξουμε σε μια συμφωνία που θα είναι προς όφελος της Βρετανίας και να αγωνιστούμε  στη συνέχεια ώστε η Βρετανία να παραμείνει στην ΕΕ», πρόσθεσε ο Βρετανός Πρωθυπουργός.

Παρότι, πάντως, τάσσεται υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, ο Κάμερον έχει επανειλημμένα πει πως δεν αποκλείει «τίποτα», αν δεν καταφέρει να εξασφαλίσει τις παραχωρήσεις τις οποίες επιδιώκει, διατηρώντας έτσι τη δυνατότητα να προτείνει ένα Brexit. 

Ωστόσο, για πολλούς συντηρητικούς ευρωσκεπτικιστές βουλευτές, το παιχνίδι είναι στημένο και ο Κάμερον θα συνηγορήσει ό,τι κι αν συμβεί υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ.

«Η θέση του είναι αρκετά διαυγής, δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια ερμηνείας. Όλοι εκείνοι που θέλουν να αγωνιστούν κατά της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ θα πρέπει να εγκαταλείψουν την κυβέρνηση. Αυτό αντιπροσωπεύει μία στροφή σε σχέση με το τι είχε ειπωθεί μετά τις (βουλευτικές) εκλογές (της 7ης Μαΐου) και, κατά τη γνώμη μου, μία άκριτη στροφή», ανέφερε σχετικά στο BBC ο πρώην υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ντέιβιντ Ντέιβις. Ο ίδιος αναμένει πλέον πολλές παραιτήσεις από την κυβέρνηση, χωρίς να αναφέρεται σε ονόματα.

Σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ, τουλάχιστον πέντε υπουργοί θα μπορούσαν να υποβάλουν την παραίτησή τους, ανάμεσά τους και ο υπουργός Εξωτερικών, Φίλιπ Χάμοντ.

«Αν δεν εξασφαλίσουμε ένα κυρίαρχο κοινοβούλιο, θα είναι έκπληξη αν δεν δούμε έναν ή δύο υπουργούς να παραιτούνται», είπε από πλευράς του ο βουλευτής Στιβ Μπέικερ, συμπρόεδρος μίας νέας ομάδας ευρωσκεπτικιστών βουλευτών.

Στην ομάδα αυτή, που αποκαλείται «Συντηρητικοί για τη Βρετανία», περιλαμβάνονται τουλάχιστον 50 συντηρητικοί βουλευτές που καλούν για την έξοδο από την ΕΕ, αν δεν εξασφαλιστούν σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως ο επαναπατρισμός ορισμένων εξουσιών στο Λονδίνο.

«Ο Ντέιβιντ Κάμερον θέλει σαφώς να διατηρήσει τη Βρετανία μέσα στην ΕΕ όποιοι κι αν είναι οι όροι», έγραψε σήμερα στο Twitter ο ηγέτης του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος UKIP, Νάιτζελ Φάρατζ.