X

«O Βαρουφάκης ελπίζει σε ένα "σχέδιο Μέρκελ"»

H Mέρκελ πρέπει να δώσει ελπίδα στους Έλληνες, γράφει το Spiegel. Το βλέμμα στην τετραμερή στις Βρυξέλλες, με Γιούνκερ, Ολάντ, Μέρκελ και Τσίπρα.

Ant1news

 

Το ταξίδι του Γιάνη Βαρουφάκη στο Βερολίνο έδωσε αρκετή τροφή για σχόλια στο γερμανικό Τύπο, ενώ οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα «γεννούν» ποικίλα σχόλια.

«O Γιάνης Βαρουφάκης, ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, ελπίζει σε ένα "σχέδιο Μέρκελ" για τη χώρα του, όπως το σχέδιο "Μάρσαλ"», αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Die Welt. O ίδιος επεσήμανε ότι η Μέρκελ πρέπει να αποκτήσει έναν εντελώς νέο ρόλο, φρεσκάροντας τη μνήμη των παρευρισκομένων με την ομιλία του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζ. Μπερνς το 1946 στη Στουτγάρδη, προσθέτει η εφημερίδα.

«Χρειαζόμαστε μία συμφωνία γρήγορα και οι εταίροι θα πρέπει να στραφούν μακριά από ένα ατύχημα που θα μπορούσε να αποτελέσει ένα τεράστιο λάθος που θα μείνει στην Ιστορία ως αποτυχία της πολιτικής τάξης», υποστήριξε ο Έλληνας υπουργός. Η παρουσία του Βαρουφάκη στο Βερολίνο, στο πλαίσιο ομιλίας του στο Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών, συγκέντρωσε πολλά άτομα που τον περίμεναν με αφίσες και πανό θυμίζοντας «ροκ σταρ», προσθέτει η γερμανική εφημερίδα.

«Ανάμεσα σε φίλους βρέθηκε χτες ο Γιάνης Βαρουφάκης στο Βερολίνο», σχολιάζει το γερμανικό περιοδικό Focus αναφερόμενο στην χθεσινή ομιλία του Έλληνα υπουργού Οικονομικών στο Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών. «Ο Γιάνης Βαρουφάκης προσπάθησε να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των εταίρων», προσθέτει το γερμανικό περιοδικό.

Ο Έλληνας υπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στο κοινό ότι «εμείς θέλουμε να εφαρμόσουμε μεταρρυθμίσεις όχι όμως αυτές που μας πρότειναν οι πιστωτές μας αλλά τις δικές μας και θα σας πληρώσουμε», αναφέρει το περιοδικό Spiegel. Σχετικά με την συνάντηση που είχε νωρίτερα στο με τον Γερμανό ομόλογό του, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι υπήρξαν εποικοδομητικές συνομιλίες. Δεν επιτεύχθηκε, ωστόσο, καμία πρόοδος αφού ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν προέβη σε δηλώσεις. Το γερμανικό περιοδικό διευκρινίζει ότι αφού από τις χθεσινές συνομιλίες μεταξύ Βαρουφάκη- Σόιμπλε δεν υπήρξε πρόοδος, όλες οι προσδοκίες μετατίθενται στην αυριανή τετραμερή στις Βρυξέλλες, με Γιούνκερ, Ολάντ , Μέρκελ και Τσίπρα.

«H Mέρκελ πρέπει να δώσει ελπίδα στους Έλληνες», γράφει η γερμανική εφημερίδα Bild, σχολιάζοντας την χθεσινή ομιλία του Έλληνα υπουργού Οικονομικών στο Iνστιτούτο Οικονομικών Ερευνών στο Βερολίνο. Στο πάνελ, ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε δίπλα του την πολιτική αναλύτρια, Γκεζίνε Σβαν, από το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών, σχολιάζει η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Γερμανίας. Σε ότι αφορά τις επαφές των δύο ανδρών, του Βαρουφάκη και του Σόιμπλε νωρίτερα στο Βερολίνο, η γερμανική εφημερίδα αναφέρει ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης έκανε λόγο για εποικοδομητικές ομιλίες με τον Σόιμπλε να μην κάνει καμία δήλωση μετά τη συνάντησή τους. Ο Έλληνας υπουργός ζήτησε από την Γερμανίδα καγκελάριο να δώσει μία ομιλία ελπίδας στους Έλληνες κι ότι οι Ελληνες θέλουν να εφαρμόσουν τις δικές τους μεταρρυθμίσεις.

Τέλος, η Tagespiegel έδωσε χτες στην δημοσιότητα αποσπάσματα της συνέντευξης που παραχώρησε ο Γιάνης Βαρουφάκης σε δημοσιογράφο της . «Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δήλωσε στην "Τagespiegel" ότι, οι πιστωτές ήταν αυτοί που δεν ήθελαν μία συμφωνία με την Ελλάδα», προσθέτει η γερμανική εφημερίδα.