X

Είχε αλλάξει 41 γιατρούς μέσα σε 5 χρόνια ο Λούμπιτς

H γαλλική δικαιοσύνη θα προχωρήσει σε έρευνα κατ' αγνώστων για ανθρωποκτονία εξ αμελείας.

Ant1news



Επισκέψεις «σε 41 γιατρούς μέσα σε πέντε χρόνια» είχε κάνει ο συγκυβερνήτης της πτήσης Α320 της γερμανικής εταιρείας Germanwings, Αντρέας Λούμπιτς, που έριξε εσκεμμένα το αεροπλάνο στις 24 Μαρτίου στις γαλλικές Άλπεις, παίρνοντας μαζί του στο θάνατο 149 ψυχές, σύμφωνα με τον εισαγγελέα της Μασσαλίας.

Ο Αντρέας Λούμπιτς είχε επισκεφθεί επτά γιατρούς μόνο τον μήνα που προηγήθηκε της αεροπορικής συντριβής, ανέφερε σήμερα ο εισαγγελέας Μπρις Ρομπέν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Παρίσι. Ο Λούμπιτς, που «ανησυχούσε για την υγεία του και φοβόταν ότι θα έχανε την όρασή του», έπασχε από βαριά κατάθλιψη, από μια «ψύχωση συνοδευόμενη από προβλήματα όρασης», πρόσθεσε ο Ρομπέν μετά τη συνάντηση που είχε με τις οικογένειες των θυμάτων στη γαλλική πρωτεύουσα.

«Πώς να χειριστούμε το ιατρικό απόρρητο και την ασφάλεια των πτήσεων όταν έχουμε να κάνουμε με έναν ασταθή πιλότο;» διερωτήθηκε ο εισαγγελέας. «Αυτό είναι το ζήτημα που θα κληθούν να απαντήσουν οι ανακριτές», σημείωσε. 

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, η γαλλική δικαιοσύνη θα προχωρήσει σε έρευνα κατ' αγνώστων για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, καθώς ο Λούμπιτς σκοτώθηκε στη συντριβή και οι αρχές δεν μπορούν να στραφούν εναντίον του.

Ο ίδιος ανακοίνωσε στους συγγενείς ότι τρεις δικαστές από τη Μασσαλία θα ασχοληθούν με την υπόθεση, όπως είπε ένας από τους συμμετέχοντες στη συνάντηση, ο Στεφάν Ζικέλ, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας των θυμάτων μαζικών ατυχημάτων. Μολονότι η έρευνα επισήμως στρέφεται κατ' αγνώστων, είναι «προφανές» ότι οι δικαστές θα προσπαθήσουν να διαπιστώσουν εάν έγιναν «λάθη ή παραλείψεις» όσον αφορά την κατάσταση της υγείας του Λούμπιτς από την αεροπορική εταιρεία Lufthansa, θυγατρική της οποίας είναι η Germanwings, εξήγησε ο ίδιος.

Ο εισαγγελέας ανακοίνωσε παράλληλα ότι τα ανθρώπινα λείψανα που βρέθηκαν στο βουνό αλλά δεν είναι δυνατόν να διαπιστωθεί ιατροδικαστικά σε ποιον ανήκουν, θα ενταφιαστούν σε έναν ομαδικό τάφο στην πόλη Βερνέ, που απέχει λίγα χιλιόμετρα από το σημείο του δυστυχήματος.

Στη συνάντησή τους με τον εισαγγελέα οι συγγενείς των θυμάτων είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τρία βίντεο, τρεις αναπαραστάσεις «με ήχο στο πιλοτήριο που έδειχναν τι συνέβη πραγματικά», είπε ο Ζικέλ.

Πολλές οικογένειες πάντως εξέφρασαν την οργή τους γιατί οι γαλλικές αρχές καθυστερούν υπερβολικά να επαναπατρίσουν τα λείψανα. Σχεδόν τρεις μήνες μετά την τραγωδία μόνο τα πτώματα 44 Γερμανών έχουν μεταφερθεί πίσω στην πατρίδα τους. Την ερχόμενη Δευτέρα θα επαναπατριστούν οι σοροί 30 Ισπανών, διαβεβαίωσε ο εισαγγελέας Ρομπέν.