X

Ραχόι: Ένα Grexit θα έστελνε μήνυμα για αναστρέψιμη νομισματική ένωση

Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα έστελνε το μήνυμα πως θα μπορούσαν να ακολουθήσουν και άλλες χώρες, σύμφωνα με τον ισπανό πρωθυπουργό.

Ant1news

Για τις επιπτώσεις της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ προειδοποιεί ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, αναλύοντας το πιο σοβαρό πρόβλημα που θα μπορούσε να προκύψει από ένα Grexit.

Σύμφωνα με τον Μαριάνο Ραχόι, εάν μια χώρα φύγει από το ευρώ, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μια αλυσιδωτή αντίδραση, με την αποχώρηση και άλλων χωρών στο μέλλον, καθώς ένα Grexit θα έστελνε ίσως το μήνυμα πως η νομισματική ένωση είναι αναστρέψιμη.

"Θα υπήρχε ένα αρνητικό μήνυμα πως η συμμετοχή στο ευρώ είναι αναστρέψιμη. Ο κόσμος μπορεί να νομίζει πως αν μια χώρα μπορεί να φύγει από το ευρώ, θα μπορούσαν να κάνουν το ίδιο και άλλες στο μέλλον. Νομίζω πως αυτό είναι το πιο σοβαρό πρόβλημα που θα μπορούσε να προκύψει", τόνισε ο Ραχόι σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

Ο Ραχόι επισήμανε ότι τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνησή του τα τελευταία τρισήμισι χρόνια έσωσαν την Ισπανία από την τύχη της Ελλάδας. "Παλέψαμε σκληρά για να αποφύγουμε ένα σχέδιο διάσωσης. Βλέποντας τι συμβαίνει σε άλλες χώρες, νομίζω ότι μπορούμε να πούμε ότι άξιζε τον κόπο.

Μιλώντας για το δημοψήφισμα στην Ελλάδα, ο συντηρητικός ηγέτης εκτίμησε ότι, "αν αυτό διεξαχθεί κι αν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το χάσει, θα είναι κάτι θετικό για την Ελλάδα, καθώς οι Έλληνες θα έχουν πει ναι, θέλουμε να μείνουμε στο ευρώ, και θα μπορέσουμε να διαπραγματευθούμε με μια άλλη κυβέρνηση". Στην αντίθετη περίπτωση, "πιστεύω ότι η Ελλάδα δεν θα έχει άλλη εναλλακτική επιλογή παρά να βγει από το ευρώ", πρόσθεσε ο Ραχόι.

Το Γαλλικό Πρακτορείο επισημαίνει πως ο ισπανός πρωθυπουργός, ο οποίος αντιμετωπίζει στη χώρα του την ανοδική πορεία ενός συμμάχου του Έλληνα πρωθυπουργού, του αριστερού κινήματος Podemos, είναι ο πρώτος ευρωπαίος ηγέτης πoυ ζητεί ανοιχτά την απομάκρυνση του Αλέξη Τσίπρα από την πρωθυπουργία.