X

Σήμερα αποφασίζει η γερμανική Βουλή για τη συμφωνία με την Ελλάδα

Την συμφωνία με την Ελλάδα καλείται να εγκρίνει σήμερα η Μπούντεσταγκ.

Ant1news



Σήμερα στις 11:00 το πρωί (ώρα Ελλάδος) συνεδριάζει εκτάκτως το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της Γερμανίας (Μπούντεσταγκ) προκειμένου να εξουσιοδοτήσει την γερμανική κυβέρνηση για τις διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα στήριξης προς την Ελλάδα.

Η σχετική συζήτηση στη γερμανική Βουλή έχει προβλεφθεί να διαρκέσει 185 λεπτά και τα βλέμματα έχουν στραφεί στην ψηφοφορία.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, δεν υπάρχει σχεδόν καμία αμφιβολία ότι η γερμανική βουλή θα δώσει το «πράσινο φως» για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, ωστόσο, η διαδικασία δεν θα πρέπει να θεωρείται περίπατος ούτε για την Άγκελα Μέρκελ (CDU), αλλά ούτε και για τον αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ (SPD).

Στο κόμμα της Άγκελα Μέρκελ, στους Χριστιανοδημοκράτες, υπάρχει σημαντικός αριθμός βουλευτών που τάσσονται κατά ενός τρίτου πακέτου στήριξης και η καγκελάριος θέλει να περιορίσει τον αριθμό των διαρροών.

Χθες το απόγευμα οι βουλευτές του CDU/CSU συνεδρίαζαν επί περισσότερες από πέντε ώρες και εκτιμούσαν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της παροχής νέας βοήθειας στην Ελλάδα. Στο τέλος της συνεδρίασης το αποτέλεσμα ήταν ξεκάθαρο, σημειώνει η εφημερίδα Die Zeit: σήμερα που το θέμα θα τεθεί σε ψηφοφορία στη γερμανική βουλή, η Μέρκελ θα έχει την υποστήριξη της πλειονότητας των βουλευτών της παράταξής της.

Παρόλα αυτά, επισημαίνει η εφημερίδα, η Μέρκελ θα πρέπει να αναμένει περισσότερα «όχι» απ' όσα υπολόγιζε, καθώς 48 βουλευτές της έχουν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν την πρόταση και 3 ότι θα απέχουν. Τον Φεβρουάριο όταν είχε τεθεί σε ψηφοφορία το θέμα της παράτασης του δεύτερου προγράμματος βοήθειας της Ελλάδας 29 βουλευτές του CDU/CSU είχαν ψηφίσει «όχι».

Στους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) οι διαφωνίες ήταν μικρότερες, καθώς όπως έγινε γνωστό χθες σχεδόν όλοι οι βουλευτές του θα ψηφίσουν σήμερα υπέρ της έναρξης των διαπραγματεύσεων με την Αθήνα.  Χθες, πάντως, ο πρώην υπουργός Οικονομικών και υποψήφιος Καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) στις εκλογές του 2013, Πέερ Στάινμπρουκ, αποκάλυψε στην Bild ότι θα ψηφίσει «όχι» στην συνεδρίαση της γερμανικής Βουλής για το ελληνικό πρόγραμμα.

Για τη Γερμανίδα καγκελάριο το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας είναι ένας σημαντικός δείκτης της υποστήριξης που εξακολουθεί να χαίρει στο εσωτερικό της παράταξής της στο κρίσιμο θέμα της Ελλάδας, εκτιμά η Zeit.

Τελικά, καταλήγει η εφημερίδα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι μεγάλη πλειοψηφία της παράταξης θα ψηφίσει «ναι» σήμερα, καθώς οι βουλευτές της δεν επιθυμούν να βλάψουν τη Μέρκελ, η οποία σήμερα έχει και τα γενέθλιά της, αλλά ούτε και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.