X

Αυτός είναι ο Έλληνας που αφόπλισε τον Μαροκινό τρομοκράτη

Ο ελληνοαμερικανός στρατιώτης, Άλεξ Σκαρλάτος, επέστρεφε με άδεια από το Αφγανιστάν και κατάφερε να αποτρέψει το διαφαινόμενο «λουτρό αίματος» στο τρένο TGV.

Ant1news

Ο 22χρονος ελληνοαμερικανός Άλεξ Σκαρλάτος, υπηρετεί στην Αμερικανική Εθνοφρουρά και επιστρέφοντας με άδεια από το Αφγανιστάν όπου υπηρετούσε κατάφερε να γίνει το πρόσωπο της ημέρας εξουδετερώνοντας με τη βοήθεια δύο ακόμη επιβατών τον επίδοξο μακελάρη της αμαξοστοιχίας που εκτελούσε το δρομολόγιο Άμστερνταμ – Παρίσι.

Όπως είναι γνωστό ένας 26χρονος Μαροκινός μπήκε οπλισμένος στο τελευταίο βαγόνι της αμαξοστοιχίας TGV που μετέφερε 554 επιβάτες. Όπως περιέγραψε ο Σκαρλάτος ο οποίος συνταξίδευε με ένα συνάδελφο του, «ακούσαμε πυροβολισμούς και ακούσαμε το τζάμι να σπάει πίσω μας και είδαμε έναν υπάλληλο του τρένου να τρέχει δίπλα μας, στον διάδρομο. Στη συνέχεια, είδαμε έναν ένοπλο να μπαίνει στο βαγόνι κρατώντας ένα αυτόματο όπλο».

 «Την ώρα που το όπλιζε για να πυροβολήσει, φώναξα στον Σπένσερ: πήγαινε!" και ο Σπένσερ έτρεξε στον διάδρομο» είπε ο Σάντλερ. «Ο Σπένσερ έκανε την πρώτη επαφή, έριξε κάτω τον τύπο, ο Αλεξ του πήρε το όπλο από τα χέρια. Ο ένοππλος έβγαλε έναν χαρτοκόπτη και μαχαίρωσε τον Σπένσερ μερικές φορές. Οι τρεις μας τον δείραμε μέχρι που έπεσε αναίσθητος», λέει ο Αμερικανός.

 

Στην επίθεση τραυματίστηκε και ο γάλλος ηθοποιός Ζαν-Χιου Ανγκλάντ, ο οποίος είχε πρωταγωνιστήσει στην ταινία Betty Blue του 1986, ο οποίος κόπηκε όταν έσπασε το τζάμι για να σημάνει τον συναγερμό.

Ο ένοπλος τελικά συνελήφθη όταν το τρένο έφτασε στο σιδηροδρομικό σταθμό του Αράς στη βόρεια Γαλλία, κοντά στα σύνορα με το Βέλγιο.

 

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο άνδρας ήταν γνωστός στις γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών και έχει καταγωγή από το Μαρόκο. Είναι 26 ετών.

Στη βαλίτσα του, ο άνδρας είχε αρκετά όπλα, ανάμεσά τους ένα Καλάσνικοφ, ένα αυτόματο περίστροφο και ξυραφάκια.

 

Στην πόλη Αράς, ο Άντονι Σάντλερ, ο Αλεκ Σκαρλάτος και ο Κρις Νόρμαν, ένας βρετανός που βοήθησε στην εξουδετέρωση του άνδρα, έλαβαν μετάλλια ανδρείας.

Αμέσως μετά το γεγονός, ο Άλεξ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους γονείς του, Μανώλη και Κάρεν Σκαρλάτος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μόλις πληροφορήθηκε το γεγονός χαρακτήρισε τους αμερικανούς που ρίσκαραν τη ζωή τους ήρωες, «ο πρόεδρος εξέφρασε την βαθιά ευγνωμοσύνη του για το κουράγιο και τη γρήγορη αντίδραση αρκετών επιβατών, ανάμεσά τους αμερικανών στρατιωτών, που ανιδιοτελώς εξουδετέρωσαν τον δράστη» ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του. «Είναι ξεκάθαρο ότι οι ηρωικές πράξεις τους μπορεί να εμπόδισαν μία μεγαλύτερη τραγωδία», σημείωσε.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Όλαντ θα δεχθεί στο προεδρικό μέγαρο τους τρεις ήρως προκειμένου να τους εκφράσει την ευγνωμοσύνη της χώρας του για τον ρόλο που έπαιξαν στην αποφυγή της διαφαινόμενης τραγωδίας.