X

Η Γερμανία αναστέλλει το “Δουβλίνο II” για τους Σύρους πρόσφυγες

Οργισμένη η Καγκελάριος Μέρκελ για τα επεισόδια κατά μεταναστών. Ακροδεξιοί πυρπόλησαν τη νύχτα ξενώνα φιλοξενίας προσφύγων.

Ant1news

Η Γερμανία σταμάτησε να στέλνει τους Σύρους πρόσφυγες πίσω στις χώρες πρώτης εισόδου τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναστέλλοντας ουσιαστικά την εφαρμογή του λεγόμενου «Δουβλίνου ΙΙ», του κανονισμού που προβλέπει αυτό το μέτρο, ανακοίνωσε σήμερα η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων (BAMF).

«Χαιρετίζουμε αυτήν την ενέργεια ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Για την Κομισιόν, αυτό συνιστά μια αναγνώριση του γεγονότος ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε τις χώρες-μέλη που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορά μας μόνες τους να χειριστούν τον μεγάλο αριθμό των αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη», σχολίασε από τις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Νατάσα Μπερτό. «Αυτή είναι η μοναδική περίπτωση (αναστολής της συνθήκης) που γνωρίζουμε» συνέχισε η Μπερτό.

Στον λογαριασμό της στο Twitter η BAMF ανέφερε ότι «επί του παρόντος» και «στην πράξη» δεν εφαρμόζει τις διαδικασίες απέλασης των Σύρων υπηκόων προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το «Δουβλίνο II» υιοθετήθηκε το 2003 και ορίζει τους κανόνες με βάση τους οποίους θα πρέπει να εξετάζονται οι αιτήσεις για παροχή ασύλου. Ουσιαστικά, επαφίεται στην πρώτη χώρα υποδοχής ενός πρόσφυγα να χειριστεί τη διαδικασία.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ζήτησαν χθες από το Βερολίνο μια «ενιαία» στάση της ΕΕ στο ζήτημα των μεταναστευτικών ροών. Σήμερα, σε μια συνάντηση που είχε με πολίτες μιας συνοικίας του Ντούισμπουργκ, η Μέρκελ υποστήριξε ότι η Ευρώπη βρίσκεται «σε μια κατάσταση που δεν είναι αντάξιά της».

 

Αναφερόμενη στην άφιξη χιλιάδων ανθρώπων που ζητούν άσυλο, η καγκελάριος επανέλαβε ότι θα πρέπει «να στέλνονται πίσω στις πατρίδες τους εκείνοι που δεν έχουν καμία πιθανότητα να τους χορηγηθεί άσυλο», προσθέτοντας: «Είναι δύσκολο, όμως η Σερβία, η Αλβανία και το Κόσοβο δεν είναι χώρες όπου μαίνεται αυτή τη στιγμή ένας εμφύλιος πόλεμος».

«Αυτοί που έχουν δικαίωμα στο άσυλο, για παράδειγμα οι Σύροι, θα πρέπει να μοιραστούν ισομερώς στην Ευρώπη» συνέχισε η καγκελάριος. «Μια χώρα σαν τη Γερμανία, που είναι πιο ισχυρή οικονομικά από τις άλλες, θα πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερο βάρος όμως τρεις-τέσσερις χώρες μόνες τους, σε σύνολο 28, δεν μπορούν να αναλάβουν αυτό το βάρος: δεν είναι αυτή η Ευρωπαϊκή Ένωση που επιθυμούμε», κατέληξε.

Η Μέρκελ πρόκειται να επισκεφθεί αύριο το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στην πόλη Χαϊντενάου της ανατολικής Γερμανίας, το οποίο έγινε στόχος ακροδεξιών διαδηλωτών το Σαββατοκύριακο. «Η καγκελάριος θα συνομιλήσει με τους πρόσφυγες, τους υπεύθυνους του κέντρου και τους εθελοντές που εργάζονται εκεί, καθώς και με τις δυνάμεις ασφαλείας» σημειώνεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπός της, Στέφαν Ζάιμπερτ.

Αυτή θα είναι η πρώτη επίσκεψη της Μέρκελ σε ξενώνα προσφύγων από την έναρξη της κρίσης.

 

Εμπρησμός ξενώνα φιλοξενίας μεταναστών

Ένα γυμνάσιο κοντά στο Βερολίνο όπου επρόκειτο να φιλοξενηθούν πρόσφυγες καταστράφηκε τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη από φωτιά που προκλήθηκε από ύποπτη αιτία, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Οι πυροσβέστες που κλήθηκαν τη νύχτα δεν μπόρεσαν να περιορίσουν την πυρκαγιά που είχε ήδη επεκταθεί πολύ γρήγορα στο γυμνάσιο του Νάουεν, μια μικρή πόλη του Βρανδεμβούργου, που βρίσκεται 20 χλμ. βορειοδυτικά της γερμανικής πρωτεύουσας, διευκρίνισε  εκπρόσωπος της αστυνομίας. Από τη φωτιά δεν τραυματίστηκε κανείς, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Αν αποδειχθεί από τις έρευνες ότι πρόκειται για ξενοφοβική ενέργεια, η αστυνομία και η δικαιοσύνη του Βρανδεμβούργου θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να συλλάβουν τους δράστες και να τους τιμωρήσουν», ανέφερε σε μία ανακοίνωση ο επικεφαλής του κρατιδίου του Βρανδεμβούργου, Ντίετμαρ Βόιντκε.

Δεδομένης της ταχύτητας με την οποία εξαπλώθηκε η φωτιά, οι ερευνητές εκτιμούν πως μπορεί να πρόκειται για εμπρησμό, σύμφωνα με την αστυνομική πηγή που διευκρίνισε ωστόσο ότι καμία άλλη ένδειξη που να ενισχύει τη θέση αυτή δεν έχει βρεθεί επί τόπου.

Από τον Σεπτέμβριο το γυμνάσιο αναμένετο να χρησιμοποιηθεί ως κέντρο επείγουσας υποδοχής περίπου 130 προσφύγων.