X

Βέμπερ: Χρειαζόμαστε αυστηρότερη φρούρηση των συνόρων της ΕΕ

Ο επικεφαλής του ΕΛΚ, αποδέχτηκε ότι η ΕΕ πρέπει να προσφέρει καταφύγιο σε όσους διώκονται, αλλά να μην γίνεται κατάχρηση του δικαιώματος αυτού.

Ant1news

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος είναι ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο Ευρωκοινοβούλιο, ζήτησε η Frontex  να αναλάβει την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ όταν υπάρχουν κράτη που δεν μπορούν να διασφαλίσουν τα σύνορα τους.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung και φωτογραφίζοντας την Ελλάδα και την Ιταλία ως τα κράτη που έχουν πρόβλημα φύλαξης των συνόρων τους, υπεραμύνθηκε του δικαιώματος της Frontex να αποφασίζει για την είσοδο των μεταναστών, διαφορετικά, «δεν θα αποφασίζουν πλέον δημοκρατίες για την είσοδο μεταναστών, αλλά οι διακινητές και το χρήμα».

Ο Βέμπερ μάλιστα χρησιμοποίησε και ένα ιδιόμορφο παράδειγμα, «τα Τα εξωτερικά σύνορα είναι όπως η πόρτα ενός διαμερίσματος: εσύ αποφασίζεις σε ποιον θα επιτρέψεις την είσοδο και σε ποιον όχι».

Ο ευρωβουλευτής έκανε επίσης λόγο για τη δημιουργία ευρωπαϊκών κέντρων υποδοχής στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Αφρική. Θα ήταν «μια σωστή προσέγγιση για να περιοριστεί λίγο η εισροή μεταναστών».

Παράλληλα ο Βέμπερ τάχθηκε υπέρ της «ξεκάθαρης καταπολέμησης» της κατάχρησης του δικαιώματος παροχής ασύλου και μάλιστα με μια «συγκεκριμένη πολιτική επαναπατρισμού» κάποιων μεταναστών.

Η αναπτυξιακή βοήθεια που δίνεται σε αφρικανικές χώρες θα πρέπει να ενισχυθεί και ταυτόχρονα οι χώρες αυτές θα πρέπει «να δέχονται πίσω τους πολίτες τους που δεν γίνονται δεκτοί εδώ», εξήγησε ο ίδιος.