X

Φόβοι για αιματοχυσία στα σύνορα της Ουγγαρίας

Μετανάστες έσπασαν τον φράχτη και πέρασαν στο ουγγρικό έδαφος. Συμπλοκές με αστυνομικούς. Τζιπ με πολυβόλα σπεύδουν στα σύνορα με τη Σερβία.

Ant1news

Με κομμένη την ανάσα η διεθνής κοινή γνώμη παρακολουθεί τα όσα εκτυλίσσονται τις τελευταίες ώρες στα σύνορα της Ουγγαρίας με τη Σερβία, εν μέσω ανησυχίας για αιματοχυσία!

Δεκάδες μετανάστες κατάφεραν, κατά τη διάρκεια συμπλοκών, να σπάσουν τον κλοιό των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών της Ουγγαρίας και να διεισδύσουν στην ουγγρική επικράτεια από τη Σερβία, στο συνοριακό σταθμό Ρόζκε.

Οι μετανάστες κατάφεραν να παραβιάσουν τον φράχτη που είχε τοποθετηθεί κατά μήκος δύο σημείων διέλευσης προς την Ουγγαρία, κατόπιν προχώρησαν, σε πλήρη ετοιμότητα να αντιπαρατεθούν με τις δυνάμεις αντιμετώπισης ταραχών, οι οποίες οπισθοχώρησαν για περίπου 50 μέτρα και απάντησαν με ρίψεις δακρυγόνων.

Τουλάχιστον 30 άνθρωποι, ανάμεσα τους τρία παιδιά και δημοσιογράφοι, τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία στα σύνορα Σερβίας - Ουγγαρίας, μετέδωσαν σερβικά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με το σερβικό τηλεοπτικό σταθμό RTS1, η ουγγρική αστυνομία χτύπησε αρκετούς δημοσιογράφους, ανάμεσα τους και μια γυναίκα, που της προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Επίσης γίνεται λόγος από τα μέσα ενημέρωσης για τον τραυματισμό περίπου τριών παιδιών στα σύνορα, όπου μετανάστες αποπειράθηκαν να περάσουν το συνοριακό πέρασμα. Η ουγγρική αστυνομία ανέφερε πως 20 αστυνομικοί τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις. 

 

«Μέχρι στιγμής 20 αστυνομικοί τραυματίστηκαν και δύο παιδιά έχουν διακομιστεί με ασθενοφόρα (στο νοσοκομείο), τα οποία τραυματίστηκαν αφού τα πέταξαν πάνω από τον φράχτη ασφαλείας» δήλωσε νωρίτερα ο σύμβουλος ασφαλείας του πρωθυπουργού της χώρας, Γκιόργκι Μπάκοντι, στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.

«Θα επιδιορθώσουμε οριστικά τον φράχτη, θα τον ενισχύσουμε και θα προστατεύσουμε την ασφάλεια της Ουγγαρίας με κάθε νόμιμο μέσο», πρόσθεσε. 

 

Ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης Ζόλταν Κόβατς ανέφερε ότι η αστυνομία δε μπορεί να επιτρέψει σε κανένα μετανάστη να εισέλθει σε ουγγρικό έδαφος, ενώ προσέθεσε ότι η Σερβία δεν έχει προβεί σε οποιουδήποτε είδους συνεργασία σήμερα με την Ουγγαρία με στόχο τη διαχείριση της ροής των παράτυπων μεταναστών.

Τζιπ με πολυβόλα έκαναν την εμφάνισή τους

Τουλάχιστον τρία οχήματα Humvee του ουγγρικού στρατού, στα οποία είναι εγκατεστημένα πολυβόλα, προσέγγισαν τα σύνορα με τη Σερβία αργά το απόγευμα, κοντά στο σημείο ελέγχου όπου αστυνομικοί συγκρούστηκαν με πρόσφυγες και μετανάστες που προσπαθούσαν να μπουν στο ουγγρικό έδαφος.

 

Τα οχήματα βγήκαν από τον δρόμο και μπήκαν σε χωράφια, σε απόσταση αρκετών εκατοντάδων μέτρων από τα σύνορα. Τα πολυβόλα επανδρώνουν στρατιώτες που φορούν μάσκες.

Σοκαρισμένος ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν εξέφρασε σοκ και έντονη ανησυχία για τη μεταχείριση που επιφυλάσσεται στους πρόσφυγες και τους μετανάστες στα σύνορα Σερβίας-Ουγγαρίας και τόνισε ότι οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια και ότι τα ανθρώπινα δικαιώματά τους πρέπει να γίνονται σεβαστά.

«Μου προκάλεσε σοκ όταν είδα ποια είναι η μεταχείριση αυτών των προσφύγων και των μεταναστών, αυτό δεν είναι αποδεκτό», είπε ο Μπαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε. «Όλες οι χώρες έχουν τα εσωτερικά τους προβλήματα, αλλά οι άνθρωποι αυτοί φεύγουν για να σωθούν από πολέμους και διωγμούς, επομένως πρέπει να επιδείξουμε ευσπλαχνική ηγεσία», συνέχισε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

 

Η Ουγγαρία επεκτείνει τον φράχτη κατά μήκος των συνόρων με την Κροατία

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας θα ανεγείρει έναν φράχτη κατά μήκος τμημάτων των συνόρων της με την Κροατία, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Βίκτορ Ορμπάν σε συνέντευξή του στην αυστριακή καθημερινή εφημερίδα Die Presse.

«Αποφασίσαμε να ανεγείρουμε έναν φράχτη και στα σύνορα με τη Ρουμανία...  και σε ορισμένα τμήματα των συνόρων με την Κροατία», είπε ο Ορμπάν στην ίδια συνέντευξη.