X

“Παρέλυσε” το Ελσίνκι από τη μεγαλύτερη απεργία των τελευταίων δεκαετιών

Δυναμικές κινητοποιήσεις των εργατικών συνδικάτων στη Φινλανδία ενάντια στις περικοπές της κυβέρνησης.

Ant1news

Περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στο Ελσίνκι, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης απεργιακής κινητοποίησης από το 1991 στη Φινλανδία, ενάντια στις περικοπές που προωθεί η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εργατικών συνδικάτων, περίπου 300.000 εργαζόμενοι συμμετείχαν στην απεργία, κλείνοντας σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες και παραλύοντας τις συγκοινωνίες.

Την περασμένη εβδομάδα η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Φινλανδίας ανακοίνωσε περικοπές στην καταβολή υπερωριών, στις αργίες και στα επιδόματα ασθενείας.

Πολλοί από τους διαδηλωτές υποστήριξαν ότι «είναι άδικες οι περικοπές σε τομείς όπου οι μισθοί είναι ήδη χαμηλοί». «Εάν η κυβέρνηση δεν υποχωρήσει, θα πρέπει να παραιτηθεί», δήλωσε ένας εξ αυτών στην κάμερα του Reuters.

Ο πολυεκατομμυριούχος πρωθυπουργός Γιούχα Σίπιλα πήρε την κατάσταση στα χέρια του, όσον αφορά στο πρόγραμμα περικοπών, μετά το ναυάγιο που είχαν οι δύο κύκλοι διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των εργατικών συνδικάτων από τον περασμένο Μάιο.

Το πρόγραμμα περικοπών του Σίπιλα εντάσσεται στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων για την εξασφάλιση περίπου 10 δισεκ. ευρώ μέχρι το 2030.