X

Άσυλο στον Έντουαρντ Σνόουντεν προσφέρει η Ε.Ε.

Το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της απόσυρσης των ποινικών κατηγοριών εναντίον του και καλεί τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να εμποδίσουν την έκδοσή του στις ΗΠΑ.

Ant1news

Με 285 ψήφους υπέρ έναντι 281 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της χορήγησης ασύλου στον πρώην υπάλληλο της αμερικανικής NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν, ως «προασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Το Ευρωκοινοβούλιο ζητά από την Κομισιόν να καλέσει τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να αποσύρουν οποιεσδήποτε ποινικές κατηγορίες σε βάρος του Σνόουντεν και να εμποδίσουν την έκδοσή του στις ΗΠΑ.

Στο ψήφισμα που υιοθετήθηκε την Πέμπτη οι ευρωβουλευτές σημειώνουν ότι πολύ λίγα έχουν γίνει ως προς την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών μετά τον χείμαρρο αποκαλύψεων για τις μαζικές ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις. Παράλληλα καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διασφαλίσει ότι όλες οι μεταφορές δεδομένων στις ΗΠΑ υπόκεινται σε «αποτελεσματικό έλεγχο προστασίας».

Από την πλευρά του ο Έντουαρντ Σνόουντεν υποδέχθηκε με ικανοποίηση το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και έκανε λόγο για κίνηση που «αλλάζει το παιχνίδι».