X

Αντιδράσεις προσφύγων που κρατούνται σε Βρετανική Βάση στην Κύπρο (Βίντεο)

Παιδιά βρίσκονται ανάμεσα στους 114 πρόσφυγες που είναι εγκλωβισμένοι σε βάση της RAF στην Κύπρο. Συνολικά 67 άτομα είναι εκεί από το 1998.

Ant1news

Πυρετωδώς εργάζονται οι αρχές της Βρετανίας στην Κύπρο, για να λύσουν το ζήτημα της αναγνώρισης των Σύρων και Παλαιστινίων ως προσφύγων. Οι σκηνές που εκτυλίχτηκαν στη βρετανική βάση της Δεκελείας.

Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες και τα βίντεο τα οποία δημοσιεύει η Guardian, ένας άνδρας φαίνεται να απειλεί ότι θα βάλει τέρμα στη ζωή του, λίγο πριν οι Βρετανοί αστυνομικοί φτάσουν στο σημείο. Ένας δεύτερος άνδρας φαίνεται με το πρόσωπό του καλυμμένο με αίμα, αφού προηγουμένως είχε αυτοτραυματιστεί.

Σε άλλα βίντεο, φαίνεται μία ομάδα περίπου 114 ατόμων, μεταξύ των οποίων και 28 παιδιά, οι οποίοι έφτασαν στο νησί τον περασμένο μήνα, ζητούν την απελευθέρωσή τους από τη Βρετανική Βάση της Δεκελείας στην Κύπρο.

«Είμαι 12 χρονών. Ζούμε σε σκηνές και κρυώνουμε, ενώ δεν μας επιτρέπεται να βγούμε έξω από τις σκηνές μας. Παρακαλούμε βοηθήστε μας» δήλωσε ένα παιδί.

 

Μία άλλη γυναίκα λέει: «Είμαι η Μανάρ από τη Συρία και είμαι 27 χρονών. Ήρθαμε εδώ από λάθος, για να ξεφύγουμε από τον πόλεμο. Περάσαμε τρεις μέρες στη θάλασσα και φτάσαμε κοντά στο θάνατο… Μας μετράνε κάθε μέρα, λες κι είμαστε φυλακισμένοι.. Δεν αντέχουμε άλλο».

Μία ομάδα προσφύγων φαίνεται να διαμαρτύρεται πίσω από έναν ψηλό φράχτη κι ένας άνδρας ακούγεται να λέει: Αφήστε μας να φύγουμε». Ενώ ένας άλλος φωνάζει: «Είμαστε άνθρωποι, όχι ζώα», καθώς ένας αστυνομικός προσπαθεί να τον ηρεμήσει.

Το Σάββατο άγνωστος αριθμός προσφύγων, έβαλε φωτιά σε μία σκηνή, όπως φαίνεται και στις εικόνες της βρετανικής εφημερίδα. Οι περισσότεροι από τους 114 πρόσφυγες είναι Σύροι, υπάρχουν όμως και Παλαιστίνιοι και Λιβανέζοι μεταξύ τους.

Ο γενικός διευθυντής του Ερυθρού Σταυρού, Τάκης Νεοφύτου, αρνήθηκε να σχολιάσει την κατάσταση, που κατέγραψε ο Guardian, εκδήλωσε ωστόσο ότι είναι «απογοητευμένος» με τις αφίξεις του προηγούμενου μήνα.

 

Το γκρουπ των προσφύγων έφυγε από τις τουρκικές ακτές με σκοπό να ζητήσει άσυλο από την Ελλάδα. Καθώς ταξίδευαν ωστόσο, στις 21 Οκτωβρίου, ένα Κύπριος ψαράς εντόπισε τις δύο βάρκες στις οποίες επέβαιναν και τους τράβηξε στη Βρετανική Βάση του Ακρωτηρίου, καθώς ήταν μόλις τρία μίλια απόσταση από εκεί που εντοπίστηκαν. Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στη Βάση της Δεκελείας.

Η Κύπρος έχει συμφωνήσει να προχωράει τη διαδικασία χορήγησης ασύλου σε όλους τους αιτούντες πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν στις βρετανικές βάσεις, παρά το ότι σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, αυτό είναι αρμοδιότητα της Βρετανίας.

Ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου αρνήθηκε, επίσης, να σχολιάσει τις καταγγελίες και τα συγκεκριμένα περιστατικά, όπως επιμένει ότι οι πρόσφυγες έχουν καλή μεταχείριση.

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένας μικρός αριθμός περιστατικών στον προσωρινό χώρο φιλοξενίας» δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, προσθέτοντας  ότι «αυτοί που μένουν εκεί έχουν πρόσβαση στο φαγητό, σε στέγη, διακριτικότητα και τις τηλεπικοινωνίες, ενώ μέλη των Ηνωμένων Εθνών παρακολουθούν την κατάσταση και σημειώνουν ότι η κατάσταση στο χώρο είναι καλή».

 

«Συνεργαζόμαστε στενά με τις κυπριακές αρχές για να λύσουμε το ζήτημα το ταχύτερο δυνατόν» δήλωσε Βρετανός εκπρόσωπος.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που βάρκα με πρόσφυγες φτάνει στις ακτές Βρετανικής Βάσης στην Κύπρο. Η πρώτη ήταν το 1998, όταν Κούρδοι της Συρίας και Ιρακινοί έφτασαν εκεί. Ωστόσο, το πολιτικό και νομικό πλαίσιο της Βάσης,  «κολλάει» και τα 67 άτομα, σήμερα 17 χρόνια μετά, είναι ακόμα εκεί, δίχως να μπορούν να φύγουν.

Η ομάδα των ατόμων που έφτασαν τον περασμένο μήνα βρίσκονται σε ξεχωριστό χώρο από τα 67 άτομα.