X

Η συντηρητική Δημοκρατική Ένωση της Κροατίας πήρε την πρωτιά στις εκλογές

Είχε ταχθεί υπέρ μιας πιο σκληρής στάσης από αυτήν του απερχόμενου πρωθυπουργού στο θέμα της προσφυγικής κρίσης.

Ant1news

Η συντηρητική Δημοκρατική Ενωση της Κροατίας (HDZ) εξασφαλίζει 63 έδρες στο 151μελές κροατικό κοινοβούλιο, με καταμετρημένο το 14% των ψήφων.

Το Σοσιαλιστικό Δημοκρατικό Κόμμα (SDP) του απερχόμενου πρωθυπουργού Ζόραν Μιλάνοβιτς έρχεται δεύτερο με 52 έδρες, ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή.

Στην τρίτη θέση έρχεται το κόμμα Most (Γέφυρα), το οποίο εξασφαλίζει 17 έδρες και ως εκ τούτου καθοριστικό ρόλο στις επαφές για σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο συντηρητικός συνασπισμός του Τόμισλαβ Καραμάρκο είχε ταχθεί υπέρ μιας πιο σκληρής στάσης από αυτήν του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDP), στο θέμα της μεταναστευτικής κρίσης, επιδιώκοντας αυστηρότερους συνοριακούς ελέγχους στην ροή προσφύγων. Περισσότεροι από 330.000 μετανάστες έχουν περάσει στο έδαφος της Κροατίας από τα μέσα του Σεπτεμβρίου.

Το HDZ, που οδήγησε την Κροατία στην ανεξαρτησία της από την πρώην Γιουγκοσλαβία το 1991, έχει κατηγορήσει τον σοσιαλδημοκρατικό συνασπισμό του πρωθυπουργού Ζόραν Μιλάνοβιτς ότι έχει επιδείξει επιείκεια και αναποτελεσματικότητα στην διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης. Το συντηρητικό κόμμα υποσχέθηκε ότι, εφόσον εκλεγεί, θα φτάσει την ανάπτυξη της οικονομίας στο 5% μέχρι το τέλος της τετραετούς θητείας της κυβέρνησης.