X

Αιματοβαμμένο Παρίσι! Δεκάδες οι νεκροί από τα πολλαπλά τρομοκρατικά χτυπήματα

"Πολεμική πράξη οι επιθέσεις στο Παρίσι" δήλωσε ο Ολάντ κατονομάζοντας τον ISIS με το αραβικό του όνομα. Δείτε LIVE.

Ant1news

Σοκαρισμένος ο πλανήτης από τα πολλαπλά τρομοκρατικά χτυπήματα που σημειώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στο Παρίσι και τα οποία στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 150 ανθρώπους, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές.

Οι ανευ προηγουμένου επιθέσεις σημειώθηκαν σε έξι σημεία του Παρισιού και σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 128. Άλλοι 180 άνθρωποι τυραυματίστηκαν, απο τους οποίους οι 99 θεωρούνται βαριά τραυματίες.

Τα τρομοκρατικά χτυπήματα σημειώθηκαν σε συναυλιακό χώρο, έξω απο ένα γήπεδο όπου ο Γάλλος Προεδρος παρακολουθύσε αγώνα ποδοσφαίρου και σε άλλα πολυσύχναστα μέρη στο κέντρο του Παρισιού.

 

Περίπου 1.500 άνθρωποι βρίσκονταν στον χώρο συναυλιών Μπατακλάν, ένα πολύ γνωστό κέντρο πολιτιστικών εκδηλώσεων, για να παρακολουθήσουν τη συναυλία του αμερικανικού συγκροτήματος Eagles of Death Metal.

 

Στις 21:20 τοπική ώρα (22:20 ώρα Ελλάδος) πολλοί άνδρες με καλυμμένα τα πρόσωπά τους εισέβαλαν στο χώρο και φωνάζοντας Αλλάχ Άκμπαρ άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως. Κράτησαν τους θεατές ομήρους για πολλές ώρες ενω περίπου 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την επίθεση αυτή.

Οι μαρτυρίες των ανθρώπων που βρέθηκαν στο σημείο είναι συγκλονιστικές:«Δύο ή τρία πρόσωπα χωρίς μάσκες μπήκαν με αυτόματα τουφέκια εφόδου τύπου Καλάσνικοφ και άρχισαν να πυροβολούν στα τυφλά εναντίον του πλήθους», αφηγήθηκε ένας νεαρός δημοσιογράφος.

 

Η αστυνομία εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό λίγο πριν από τις 00:30 τοπική ώρα (01:30 ώρα Ελλάδος), η οποία ολοκληρώθηκε γύρω στη 01:00 τοπική ώρα (02:00 ώρα Ελλάδος). Νεκροί έπεσαν οι τέσσερις δράστες της επίθεσης, οι τρεις εκ των οποίων μετά την πυροδότηση των εκρηκτικών με τα οποία ήταν ζωσμένοι.

 

Ταυτοχρόνως με την επίθεση στο Μπατακλάν, μια πρώτη έκρηξη σημειώθηκε στις 21:20 τοπική ώρα (22:20 ώρα Ελλάδος) στην περιοχή του Stade de France, όπου προγραμματίζεται να διεξαχθεί ο τελικός του Euro τον Ιούλιο του 2016.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος παρακολουθούσε τον ποδοσφαιρικό αγώνα Γαλλίας-Γερμανίας, μαζί με άλλους 80.000 θεατές απομακρύνθηκε αμέσως από το στάδιο και η αστυνομία σχημάτισε κλοιό ασφαλείας στις εισόδους και τις εξόδους του σταδίου. Τρεις εκρήξεις σημειώθηκαν συνολικά γύρω από το αθλητικό αυτό συγκρότημα. Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε, όπως και τρεις καμικάζι.

Η επίθεση βομβιστή-καμικάζι είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στη Γαλλία, τουλάχιστον στη σύγχρονη ιστορία της.

 

Δεκατέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς στο εστιατόριο Le Petit Cambodge, στη συμβολή των οδών Μπισά και Αλιμπέρ. "Ήταν εξωπραγματικό, όλος ο κόσμος είχε πέσει στο πάτωμα, κανένας δεν κουνιόταν", διηγήθηκε μια γυναίκα."Επικρατούσε πολύ ησυχία, οι άνθρωποι δεν καταλάβαιναν τι συμβαίνει. Ένας νεαρός άνδρας μετέφερε στα χέρια του ένα κοριτσάκι. Φαινόταν νεκρό", πρόσθεσε.

 

Μερικές εκατοντάδες μέτρα από το Μπατακλάν, στην οδό Φοντέν ο Ρουά, στόχος των τρομοκρατών ήταν μια πιτσαρία, η La Casa Nostra. Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν από πολλές ριπές "αυτόματου πυροβόλου", σύμφωνα με έναν αυτόπτη μάρτυρα, τον 35χρονο Ματιέ.

"Τουλάχιστον 5 νεκροί βρισκόντουσαν γύρω μου, κι άλλοι στον δρόμο, αίμα παντού. Ήμουνα πολύ τυχερός."

 

Στο ανατολικό Παρίσι, στην οδό Σαρόν, 18 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ένα σκηνικό που θύμιζε πόλεμο.

Ένας άνδρας δήλωσε ότι άκουγε πυροβολισμούς για "δύο, τρία λεπτά", "ριπές όπλων". "Είδα πολλά πτώματα να κείτονται στο έδαφος, πλημμυρισμένα στο αίμα", σημείωσε. Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα καφέ και ένα ιαπωνικό εστιατόριο, τα οποία βρίσκονται ακριβώς μπροστά από το Μέγαρο της Γυναίκας, αποτέλεσαν στόχο της επίθεσης αυτής.

 

Μπροστά στην έκταση των επιθέσεων, οι αρχές κάλεσαν τους πολίτες της γαλλικής πρωτεύουσας να αποφεύγουν να βγαίνουν από τα σπίτια τους εκτός αν είναι απόλυτη ανάγκη, ενώ στα νοσοκομεία του Παρισιού κηρύχθηκε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Οκτώ «τρομοκράτες» σκοτώθηκαν στις επιθέσεις στο Παρίσι, οι επτά εκ των οποίων πυροδότησαν γιλέκα με εκρηκτικά που είχαν φορέσει, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας που γνωστοποίησε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στην έρευνα.

 

Τέσσερις από τους δράστες σκοτώθηκαν στον χώρο συναυλιών Μπατακλάν, εκ των οποίων οι τρεις πυροδότησαν γιλέκα με εκρηκτικά και ο τέταρτος έπεσε νεκρός από πυρά ανδρών των Ειδικών Δυνάμεων που επενέβησαν. Τρεις βομβιστές-καμικάζι σκοτώθηκαν στην περιοχή του Σταντ ντε Φρανς και άλλος ένας στην λεωφόρο Βολτέρου, κοντά στο Μπατακλάν, στο ανατολικό τμήμα του Παρισιού, διευκρίνισε η πηγή αυτή.

Διάγγελμα Ολάντ - Τριήμερο πένθος στη Γαλλία

Οι αιματηρές επιθέσεις στο Παρίσι ήταν «μία πράξη πολέμου» που οργανώθηκε στο εξωτερικό από το Ισλαμικό Κράτος με εσωτερική βοήθεια, είπε ο Πρόεδρος Ολάντ σε σημερινές του δηλώσεις.

Ο Ολάντ πρόσθεσε πως θα μιλήσει τη Δευτέρα σε έκτακτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου και πως στη χώρα θα τηρηθεί επίσημο πένθος τριών ημερών.

"Αυτό που συνέβη χθες είναι μια πράξη πολέμου (...) η οποία πραγματοποιήθηκε από το Νταές (το αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους), οργανώθηκε στο εξωτερικό με εσωτερικους συνεργούς που η έρευνα θα πρέπει να προσδιορίσει", δήλωσε ο Ολάντ μιλώντας στο προεδρικό μέγαρο.

Στο χθεσινοβραδινό του τηλεοπτικό διάγγελμα ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ανέφερε ότι κηρύσσεται κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, επανέρχονται οι έλεγχοι στα σύνορα και ζήτησε να σταλούν ενισχύσεις από τις ένοπλες δυνάμεις, άλλοι 1.500 άνδρες, που προστίθενται στους 7.000 στρατιωτικούς που είναι μόνιμα ανεπτυγμένοι εντός της Γαλλίας για αποστολές ασφαλείας μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Ιανουαρίου. «Είναι φρίκη», είπε ο Ολάντ, καταγγέλλοντας τις «τρομοκρατικές ενέργειες χωρίς προηγούμενο» που διαπράχθηκαν.

«Γνωρίζουμε από πού προήλθαν αυτές οι επιθέσεις», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος χωρίς να κατονομάσει κάποια οργάνωση. «Υπάρχουν πράγματι καλοί λόγοι να φοβόμαστε», πρόσθεσε.

Ο Ολάντ, ο οποίος ακύρωσε το ταξίδι που προγραμμάτιζε να κάνει την Κυριακή στην Τουρκία για την ετήσια σύνοδο των ηγετών των κρατών μελών της G20, μετέβη αμέσως μετά τη λήξη της κρίσης στο Μπατακλάν, όπου διεμήνυσε ότι η κυβέρνησή του θα διεξαγάγει έναν «αδυσώπητο» αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας και των δραστών των χθεσινοβραδινών επιθέσεων.

Μια ομάδα για την αντιμετώπιση της κρίσης συστήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών. Ένα έκτακτο υπουργικό συμβούλιο συγκλήθηκε για αργότερα σήμερα το πρωί. Η διεύθυνση της εισαγγελίας που είναι αρμόδια για υποθέσεις τρομοκρατίας άρχισε να διεξάγει έρευνα.

 

Ο εισαγγελέας του Παρισιού Φρανσουά Μολέν δήλωσε ότι πέντε από τους δράστες των επιθέσεων «εξουδετερώθηκαν».

Το Γαλλικό Συμβούλιο Μουσουλμανικής Πίστης καταδίκασε τις «ειδεχθείς και ταπεινωτικές επιθέσεις» και κάλεσε τους «μουσουλμάνους της Γαλλίας να προσευχηθούν η Γαλλία να μπορέσει να αντιμετωπίσει αυτή την φρικτή δοκιμασία με ηρεμία και αξιοπρέπεια».

Δηλώσεις καταδίκης και αλληλεγγύης έφθασαν πολύ γρήγορα από όλο τον κόσμο. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υποσχέθηκε ότι η κυβέρνησή του θα βοηθήσει τη Γαλλία να «προσαγάγει τους τρομοκράτες ενώπιον της δικαιοσύνης», το Κρεμλίνο καταδίκασε τις «απάνθρωπες» επιθέσεις, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε «συγκλονισμένη» από τις «προφανώς τρομοκρατικές» επιθέσεις, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου διαβεβαίωσε τη Γαλλία ότι την υποστηρίζει στον «κοινό πόλεμο» εναντίον της τρομοκρατίας.