X

Παγκόσμιο σοκ από τις επιθέσεις του ISIS στο Παρίσι

Το χρονικό του τρόμου της νύχτας που "άλλαξε" την Ευρώπη (βίντεο-φωτό). Οι αντιδράσεις πολιτών και ηγετών. Οι πρώτες συλλήψεις.

Ant1news

Δύο είναι - μέχρι στιγμής - οι τζιχαντιστές που είχαν περάσει απο την Μέση Ανατολή στην Κεντρική Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας και πιό συγκεκριμένα της Λέρου, όπως προκύπτει απο έγκυρες αστυνομικές πηγές, αλλά και απο την επίσημη ανακοίνωση του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

Ένα δεύτερο πτώμα δράστη, ανήκει σε Γάλλο υπήκοο, όπως ανακοίνωσαν οι αστυνομικές αρχές της Γαλλίας. Το πτώμα του άνδρα, του οποίου τα στοιχεία δεν έχουν γίνει γνωστά, εντοπίστηκε στο συναυλιακό χώρο του Μπατακλάν, όπου έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 80 άνθρωποι. Το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η Le Monde είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικράτησε, αφού φαίνονται άνθρωποι να κρέμονται από τα παράθυρα. Οι μαρτυρίες των επιζώντων από τη φρίκη είναι ενδεικτικές της τραγωδίας που βίωσαν.

Από τις έξι ταυτόχρονες επιθέσεις που έγιναν το βράδυ της Παρασκευήςσε πολυσύχναστα σημεία του Παρισίου έχασαν τη ζωή τους, τουλάχιστον, 129 άνθρωποι, ενώ ακόμα 352 νοσηλεύονται, 99 εκ των οποίων σε κρίσιμη κατάσταση.

Και οι οκτώ δράστες είναι νεκροί, οι περισσότεροι εξ αυτών ήταν καμικάζι. Για έναν ακόμα δράστη έχει γίνει γνωστό, από τα γαλλικά Μέσα, ότι ήταν μόλις 15 ετών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του Sky News, τρεις από τους δράστες ζούσαν στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης του Βελγίου έχουν συλληφθεί αρκετά άτομα που σχετίζονται με τις επιθέσεις στο Παρίσι.

 

Ένας ύποπτος που είχε συλληφθεί την περασμένη Πέμπτη στη Γερμανία, ανακρίνεται, αφού θεωρείται ότι σχετίζεται με τις επιθέσεις. 

 

Την ευθύνη της αιματηρής επίθεσης, την οποία περιγράφουν οι επιζήσαντες με πάσα λεπτομέρεια, προκαλώντας φρίκη, ανέλαβαν οι τζιχαντιστές. Το Ισλαμικό Κράτος εξέδωσε αρχικά ανακοίνωση και ηχητικό ντοκουμέντο και στη συνέχεια βίντεο, στα οποία αναλαμβάνει την ευθύνη της επίθεσης, τονίζοντας ότι αυτή συνέβη ως αντίποινα στις επιδρομές που κάνει η Γαλλία στη Συρία. Στη συνέχεια καλούνται όλοι οι μουσουλμάνοι να εκδικηθούν τους Γάλλους, πραγματοποιώντας συνεχείς επιθέσεις.

Ο Πρόεδρος Ολάντ κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λίγο μετά τις επιθέσεις, στων οποίων το επίκεντρο βρέθηκε και ο ίδιος, αφού παρακολουθούσε τον φιλικό αγώνα μεταξύ Γαλλίας- Γερμανίας στο Σταντ ντε Φρανς. Σε σημερινό διάγγελμα, λίγο αφού το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη των επιθέσεων κήρυξε τριήμερο πένθος και τόνισε ότι αυτό που έκανε ο ISIS ήταν «πράξη πολέμου». Λίγες ώρες αργότερα, το απόγευμα του Σαββάτου, ο Υπουργός Εσωτερικών της χώρας ανακοίνωσε ότι 1.500 στρατιώτες θα περιπολούν τους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας.

 

Μηνύματα από τους ηγέτες του κόσμου – Παγκόσμιο πένθος

Σύσσωμη η παγκόσμια κοινότητα αντέδρασε, καταρχήν καταδικάζοντας τις επιθέσεις στο Παρίσι. Με τον Μπαράκ Ομπάμα να κάνει την αρχή, από την πρώτη κιόλας στιγμή, ακολούθησαν η Άγκελα Μέρκελ, ο Ματέο Ρέντσι, ο Ντέιβιντ Κάμερον που δήλωσαν τη συμπαράστασή τους στη Γαλλία, ενώ παράλληλα ανακοίνωσαν αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορά τους κι έκαναν υπουργικά συμβούλια, με θέμα την εθνική τους ασφάλεια.

Το πρωί του Σαββάτου εκκενώθηκε ο βόρειος τερματικός σταθμός του αεροδρομίου Γκάτγουικ του Λονδίνου, μετά τον εντοπισμό ενός ύποπτου πακέτου. Για το λόγο αυτόν συνελήφθη ένας 41 άνδρας από τη Γαλλία.

Μηνύματα συμπαράστασης στη Γαλλία και καταδίκης στην τρομοκρατία εστάλησαν και από την Ελλάδα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός, αλλά και οι αρχηγοί της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και του Ποταμιού, εκφράστηκαν μέσω ανακοίνωσεών τους.

Μία μέρα αφού η Αυστρία ανακοίνωσε ότι θα σηκώσει φράχτη στα σύνορά της με την Σλοβενία, η Πολωνία ανακοίνωσε σήμερα, μέσω του Υπουργού Εσωτερικών, ότι, δε θέλει να δέχεται πρόσφυγες όπως έχει συμφωνηθεί στη Σύνοδο των 28 της Ευρώπης, μετά τα χθεσινά αιματηρά γεγονότα στο Παρίσι.

Εμφάνιση έκανε και ο Πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος αφού σημείωσε ότι «αυτό που υπέστη χθες η Γαλλία, γίνεται εδώ και πέντε χρόνια στη Συρία», τόνισε ότι οι πολιτικές της Γαλλίας βοηθούν την εξάπλωση της τρομοκρατίας.

Παράλληλα, κτήρια και μνημεία όλου του κόσμου έχουν χρωματιστεί με τα χρώματα της γαλλικής σημαίας. Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο Σαντ Ελιζέ, αλλά και στο δημαρχείο της Αθήνας οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες.

Στην Αθήνα έχουν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις συμπαράστασης έξω από την Πρεσβεία της Γαλλίας. 

Στο μεταξύ, στη Μαδρίτη, πολλές εκατοντάδες άνθρωποι τήρησαν σήμερα ενός λεπτού σιγή μπροστά στο δημαρχείο και στη συνέχεια η δήμαρχος και πολίτες έψαλαν τη Μασσαλιώτιδα, τον εθνικό ύμνο της Γαλλίας

Την ίδια στιγμή, ενός λεπτού σιγή τηρούνταν και στη Βαρκελώνη, μπροστά στο δημαρχείο αυτής της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ισπανίας και έδρας της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας.

Στη Μαδρίτη, ανάμεσα στους περίπου 200 ανθρώπους που συγκεντρώθηκαν μπροστά στο δημαρχείο, η δήμαρχος της ισπανικής πρωτεύουσας και πρώην δικαστής Μανουέλα Καρμένα στεκόταν δίπλα στον πρεσβευτή της Γαλλίας, δημοτικούς συμβουλούς και εκπροσώπους των περισσότερων κομμάτων. Η Καρμένα, η οποία προέρχεται από το κίνημα των Αγανακτισμένων έψαλε την Μασσαλιώτιδα μαζί με μια μικρή ομάδα πολιτών και στη συνέχεια αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση.

Χαώδης η κατάσταση στη Γαλλία

 

Η κατάσταση στη Γαλλία παραμένει χαώδης, μετά τις χθεσινές επιθέσεις. Η κυκλοφορία στους δρόμους έχει απαγορευτεί, ο κόσμος παραμένει κλεισμένος στα σπίτια του, ενώ τα μέτρα ασφαλείας έχουν αυξηθεί δραματικά, υπό το φόβο νέων επιθέσεων.Ο Πύργος του Άιφελ, μαζί με όλα τα τα μνημεία που δεν άνοιξαν σήμερα, θα παραμείνει κλειστός μέχρι νεωτέρας.

Παρά ταύτα, ένας μουσικός έφτασε μέχρι το Μπατακλάν με το ποδήλατό του και έπαιξε εκεί το Imagine, του Τζον Λένον. Έστειλε το μήνυμά του κι αποχώρησε από το σημείο.

Συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί και στο Παρίσι για σήμερα, ενώ έχει προγραμματιστεί ενός λεπτού σιγή για τη Δευτέρα.

 

Μήνυμα έστειλε κι ένας από τους σκιτσογράφους του Charlie Hebdo, του σατιρικού περιοδικού που είχε βρεθεί στο επίκεντρο των επιθέσεων των τζιχαντιστών πριν από σχεδόν δέκα μήνες.

Σήμερα το απόγευμα, ένα τρένο εκτροχιάστηκε στην περιοχή του Στρασβούργου και οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για πέντε νεκρούς. Λίγο αργότερα, ένα αεροσκάφος της Air France καθηλώθηκε από τις αρχές στο Άμστερνταμ, μετά από απειλή για βόμβα.