X

Γνήσιο το διαβατήριο του τζιχαντιστή που πέρασε από την Λέρο

Τι λένε πηγές του Υπ. ΠΡΟΠΟ και για τον δεύτερο που φέρεται να έχει περάσει από την Ελλάδα. Ταυτοποιούνται οι δράστες στο Παρίσι. Συνεχείς συλλήψεις. Πλήρης ενημέρωση.

Ant1news

Μόνο ένας από τους νεκρούς τρομοκράτες των επιθέσεων στο Παρίσι είχε ταυτοποιηθεί στην Λέρο, υποστηρίζουν πηγές του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αφήνοντας "θολό τοπίο" σέ ότι αφορά τις πληροφορίες που ήθελαν και δεύτερο τζιχαντιστή-ύποπτο ως δράστη των επιθέσεων στο Παρίσι, να έχει χρησιμοποιήσει τον "διάδρομο" της προσφυγικής ροής προς την Κεντρική Ευρώπη που περνά απο την Ελλάδα. 

Γαλλικά Μέσα Ενημέρωσης επιμένουν πάντως και σε σημερινά ρεπόρτάζ τους ότι μέσω της Ελλάδας κι ειδικότερα της Λέρου, έφθασαν στην Κεντρική Ευρώπη όχι ένα, αλλά δύο άτομα που σχετίζονται με τις επιθέσεις του Παρίσι, προσδιορίζοντας ότι ο ένας "πέρασε" απο το νησί τον Οκτώβριο κι ο άλλος τον Αύγουστο.

Σε ότι αφορά τις αναφορές αμερικανικών μέσων ενημέρωσης ότι ήταν πλαστό το διαβατήριο, που είχε σφραγιστεί στην Λέρο στις 3 Οκτωβρίου και βρέθηκε δίπλα σε έναν από τους νεκρούς τρομοκράτες τζιχαντιστές, οι πηγές του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που επικαλείται το ΑΠΕ, σημειώνουν ότι το διαβατήριο αυτό δεν ήταν πλαστό, αλλά γνήσιο.

Η "διάψευση" απο πηγές του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έρχεται σε απάντηση αναφορών που έχουν προκαλέσει παγκόσμια αίσθηση και βάσει των οποίων δεν προκύπτει η γνησιότητα του ταξιδιωτικού εγγράφου. 

 

Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου των ΗΠΑ στο CBS, ο αριθμός του διαβατηρίου δεν αντιστοιχεί σε κανένα διαβατήριο που έχει εκδοθεί από τις αρχές της Συρίας και η φωτογραφία δεν αντιστοιχεί στο όνομα του κατόχου, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα, σύμφωνα με τους αμερικανούς, ότι είναι πλαστό το συριακό διαβατήριο που είχε σφραγιστεί στη Λέρο κι εντοπίστηκε στην σορό του καμικάζι, που ανατινάχθηκε έξω από το Σταντ ντε Φρανς, το βράδυ της Παρασκευής, σκοτώνοντας τέσσερις ανθρώπους.

Η διαδρομή του τζιχαντιστή

Το εν λόγω διαβατήριο είχε σφραγιστεί στη Λέρο στις 3 Οκτωβρίου και σύμφωνα με δηλώσεις του Σέρβου Υπουργού Εσωτερικών, τέσσερις μέρες αργότερα, στις 7 Οκτωβρίου, άνδρας με το ίδιο διαβατήριο ζήτησε άσυλο από τη χώρα του. 

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών της Σερβίας, "ένας από τους υπόπτους για την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι με τα αρχικά Α.Α. καταγράφηκε στην συνοριακή διάβαση στο Πρέσεβο, στις 7 Οκτωβρίου, όπου και τυπικά κατέθεσε αίτηση χορήγησης ασύλου".

 

Όπως αναφέρει, τα στοιχεία του Α.Α. συμπίπτουν με τα στοιχεία του ατόμου που ταυτοποιήθηκε στις 3 Οκτωβρίου στην Ελλάδα, ενώ διευκρινίζει ότι δεν υπήρχε ένταλμα σύλληψης από την Ιντερπόλ.

Σύμφωνα με ΜΜΕ της Κροατίας, ο κάτοχος του συριακού διαβατηρίου, το οποίο βρέθηκε πάνω σε έναν από τους νεκρούς τρομοκράτες στην Γαλλία, ταυτοποιήθηκε από τις Κροατικές Αρχές στις 8 Οκτωβρίου, στη συνοριακή διάβαση του Οπάτοβατς.

Σύμφωνα με το Reuters, δεν είναι ακόμα σίγουρο αν ο άνδρας που χρησιμοποίησε το διαβατήριο στη Λέρο, ήταν ο ίδιος που το χρησιμοποίησε και στη Σερβία και κυρίως αν είναι ο ίδιος που πραγματοποίησε την επίθεση στο Παρίσι.

 

Προς διακρίβωση μένει και η πληροφορία ότι πρόκειται για τον ίδιο καμικάζι που είχε εισιτήριο για τον αγώνα Γαλλίας–Γερμανίας στο Σταντ ντε Φρανς κι ο οποίος επιχείρησε να μπει στο γήπεδο μόλις 15΄ μετά απο την έναρξη του αγώνα.

Ο δράστης, ο οποίος φόραγε γιλέκο και όταν είδε τα μέτρα ασφαλείας στο γήπεδο, αποχώρησε και λίγα λεπτά αργότερα ανατινάχθηκε έξω από το γήπεδο.

 

Προχωρά η ταυτοποίηση δραστών

Στο μεταξύ, ταυτοποιήθηκε ένας εκ των δραστών και σύμφωνα με το BBC πρόκειται για τον 29χρονο Ισμαήλ Ομάρ Μουσταφάι, Γάλλο υπήκοο,  ο οποίος μεγάλωσε σε υποβαθμισμένο προάστιο του Παρισιού και σύμφωνα με πληροφορίες είχε πάει στη Συρία μέσω Τουρκίας.

Συνολικά έξι άτομα έχουν προσαχθεί ως ύποπτοι για τις επιθέσεις στο Παρίσι, ενώ έχει ήδη εξακριβωθεί ότι έδρασαν επτά άτομα, χωρισμένα σε τρεις ομάδες. Οι έξι ήταν καμικάζι που ανατινάχθηκαν και ο έβδομος έπεσε από αστυνομικά πυρά.

Σύμφωνα με το BBC o 29χρονος είχε ποινικό μητρώο και βρέθηκε νεκρός στον συναυλικό χώρο Μπατακλάν. Ο πατέρας, ο αδελφός του δράστη και μία γυναίκα, της οποίας τα στοιχεία είναι άγνωστα, βρίσκονται ανάμεσα στους έξι προσαχθέντες.

Εντοπίστηκε το όχημα των δραστών

Το πρωί της Κυριακής εντοπίστηκε στο Μοντρέιγ, ανατολικό προάστιο του Παρισίου, το όχημα που χρησιμοποίησαν οι δράστες των επιθέσεων στα καφέ και τα εστιατόρια, για να διαφύγουν.

Στο όχημα εντοπίστηκαν όπλα, αλλά και δακτυλικά αποτυπώματα. Πρόκειται για τρία καλάσνικοφ, όπως μεταδίδουν τα γαλλικά Μέσα Ενημέρωσης, πληροφορία που επισημαίνεται ιδιαίτερα, μετά τις αναφορές σήμερα το πρωί του Εισαγγελέα του Παρισιού ότι οι δράστες των επιθέσεων χρησιμοποιήσαν Καλάσνικοφ.

Ακόμη ένα ακόμα όχημα εντοπίστηκε στην ίδια περιοχή. Το όχημα έχει σπασμένο τζάμι και εικάζεται ότι με αυτό διέφυγαν οι δράστες.

 

 

Την ίδια ώρα, συλλήψεις έγιναν και στις Βρυξέλλες, όπου έχει νοικιαστεί ένα από τα αυτοκίνητα που χρησιμοποίησαν οι τρομοκράτες.

To Σάββατο συνελήφθησαν τρία άτομα, ενώ το μεσημέρι της Κυριακής ακόμα δύο, σύμφωνα με τις βελγικές αρχές.

Οι έρευνες για την ταυτοποίηση των δραστών, αλλά και για τον εντοπισμό τυχόν συνεργών τους, που δεν πέθαναν κατά τις επιθέσεις, συνεχίζονται. Για αυτές συνεργάζονται οι αρχές της Γαλλίας, του Βελγίου, της Γερμανίας, αλλά και της Ελλάδας.

Μάχη δίνουν οι τραυματίες

Τα στοιχεία των 129 θυμάτων έχουν αρχίσει και δίνονται στη δημοσιότητα, ενώ έχει ήδη δημοσιευτεί λίστα με τις εθνικότητές τους. Πρόκειται για υπηκόους πάνω από δώδεκα χωρών.

Παράλληλα, οι 352 τραυματίες, 99 εκ των οποίων σε κρίσιμη κατάσταση, νοσηλεύονται σε νοσοκομεία του Παρισίου.

Στη γαλλική πρωτεύουσα επικρατεί «παγωμάρα», καθώς οι κάτοικοι προσπαθούν να συνέλθουν, εν μέσω αυξημένων μέτρων ασφαλείας. Παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις αρχές, έχει προγραμματιστεί για σήμερα δέηση στην Παναγία των Παρισίων.