X

Η Γαλλία “είχε” κι άφησε τον καταζητούμενο τρομοκράτη

Συνεχίζονται οι συλλήψεις στη Γαλλία, που βομβαρδίζει το ΙΚ στη Συρία. Η απίστευτη ιστορία του καταζητούμενου επικίνδυνου τρομοκράτη.

Ant1news

Μόλις λίγες ώρες μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι ο Σαλάχ Αμπεντέσλαμ είχε περάσει από τα γαλλικά σύνορα στο Βέλγιο. Ο νούμερο ένα καταζητούμενος, που ήταν μαζί με δύο ακόμα άνδρες, πέρασε τον συνοριακό έλεγχο και αφέθηκε προς τη γειτονική της Γαλλίας χώρα.

Ο Αμπντέσλαμ ταξίδευε με το νοικιασμένο Polo, το οποίο βρήκαν οι βελγικές αρχές παρατημένο, σε τυχαίο έλεγχο, το πρωί του Σαββάτου, σύμφωνα με την αστυνομία του Βελγίου.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι επετράπη η είσοδος στη χώρα, στους τρεις άνδρες, γιατί τα ονόματά τους δεν βρίσκονταν, ακόμα, σε κάποια λίστα επικίνδυνων ή καταζητούμενων.

Αργότερα διαπιστώθηκε ότι ο καταζητούμενος, πλέον, άνδρας, ήταν αυτός που είχε νοικιάσει το Polo που ήταν παρκαρισμένο έξω από το Μπατακλάν την ώρα της επίθεσης, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 89 άνθρωποι.

Πρόκειται για τον ένα από τα τρία αδέλφια Βέλγων υπηκόων που έχουν εμπλακεί στις επιθέσεις. Οι άλλοι δύο είναι ο 31χρονος Ιμπραήμ ή Μπραχίμ, ο οποίος ανατινάχθηκε στις επιθέσεις στην καφετέρια και ο συλληφθείς στο Βέλγιο – ένας εκ των πέντε – του οποίου το όνομα δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα.

Ο Σαλάχ Αμπντέσλαμ έχει διακηρυχθεί ως καταζητούμενος από τις γαλλικές και βελγικές αρχές και έχει χαρακτηριστεί ως «επικίνδυνος».

Αδιάκοπες οι έρευνες

Οι γαλλικές αρχές γνώριζαν για τα χτυπήματα, ενώ είχαν ήδη αποτρέψει άλλα, δήλωσε ο Γάλλος Πρωθυπουργός, που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για νέα τρομοκρατικά χτυπήματα.

Οι γαλλικές αρχές συνεχίζουν την καταδίωξη για τους υπόπτους, καθώς και τις συλλήψεις. Κατά τη διάρκεια της νύχτας της Κυριακής και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, έχουν κάνει αρκετές συλλήψεις σε παράλληλες επιχειρήσεις στην Τουλούζ, στην Γκρενόμπλ και στο Καλαί. Στην περιοχή της Γκρενόμπλ, μάλιστα, βρέθηκε ένα διαμέρισμα - οπλοστάσιο, μέσα στο οποίο εντοπίστηκε εκτοξευτής πυραύλων.

 

Την ίδια ώρα, γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη «σφυροκοπούν» από χθες τη Ράκα της Συρία, προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους.

Κι ενώ ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους 129, με μόλις 103 από αυτούς να έχουν ταυτοποιηθεί από τις αρχές, οι γιατροί στα γαλλικά νοσοκομεία κάνουν λόγο για περιστατικά χειρότερα και από πόλεμο, αναφερόμενοι σε πλήθος ακρωτηριασμένων ανθρώπων, που μόνο με θύματα εμπόλεμης ζώνης μπορούν να παρομοιάσουν.

Οι δράστες

Μόλις ένας από τους επιβεβαιωμένα επτά δράστες έχει ταυτοποιηθεί. Πρόκειται για Γάλλο υπήκοο, με αλγερινή καταγωγή, έναν από τους καμικάζι του Μπατακλάν, ο οποίος αναγνωρίστηκε από κομμάτι δαχτύλου του που βρέθηκε στο χώρο.

Οι αρχές αναζητούν στοιχεία και το ιστορικό και των υπολοίπων, τόσο αυτών που σκοτώθηκαν κατά τις επιθέσεις, όσο και των συνεργών τους.

Στο Μπατακλάν πέθαναν και οι τρεις δράστες, που πραγματοποίησαν την επίθεση. Δύο ήταν καμικάζι κι ένας έπεσε από αστυνομικά πυρά. Ο ένας από τους καμικάζι ήταν ο αναγνωρισμένος Ομάρ Ισμαήλ Μοστεφάι, ενώ τα στοιχεία των άλλων δύο δεν έχουν ακόμα γίνει γνωστά.

Ένας από τους δράστες του Μπουλεβάρντ ήταν ο 31χρονος αδελφός του καταζητούμενου Αμπντέσλαμ, που έχει αναγνωριστεί από τις αρχές ως ο άνθρωπος που νοίκιασε το Seat, που εντοπίστηκε χθες στο προάστιο του Παρισιού Μοντρέιγ, μέσα στο οποίο βρέθηκαν καλάσνικοφ, όπως αυτά που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις, με δακτυλικά αποτυπώματα. Πρόκειται για τον άνδρα που ανατινάχθηκε στο καφέ Voltaire σκοτώνοντας τον εαυτό του και τραυματίζοντας σοβαρά περαστικούς ανθρώπους.

Τρεις καμικάζι πέθαναν στο Σταντ ντε Φρανς, ένας εκ των οποίων έχει αναγνωριστεί. Πρόκειται για τον 20χρονο Μπιλάλ Χαφντί, γαλλικής υπηκοότητας, ο οποίος ζούσε στο Βέλγιο.

Το συριακό διαβατήριο που βρέθηκε δίπλα σε έναν άλλο καμικάζι αυτής της επίθεσης, αυτό του 25χρονου Αχμέντ Αλμοχάμεντ έχει προκαλέσει μεγάλο «μπέρδεμα». Το διαβατήριο που έχει σφραγιστεί στη Λέρο στις 3 Οκτωβρίου, αρχικά θεωρήθηκε γνήσιο, στη συνέχεια Αμερικανός αξιωματούχος αμφισβήτησε τη γνησιότητά του, λέγοντας ότι δεν ταιριάζει με τα στοιχεία κανενός συριακού διαβατηρίου, ενώ λίγες ώρες αργότερα πηγές της ελληνικής αστυνομίας ανακοίνωναν ότι το διαβατήριο είναι γνήσιο. Ο Γιάννης Μουζάλας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες, τόνισε ότι «είχαν τηρηθεί όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την καταγραφή του». Το ζήτημα, ωστόσο, είναι αν το διαβατήριο – γνήσιο ή όχι – ανήκει σε αυτόν που το έφερε.

Πληροφορίες για τον τρίτο καμικάζι του γηπέδου δεν υπάρχουν.